Култура

СЦЕНА-ПОРТАЛ „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“ Представя

АТОМ ТЕАТЪР

-DARKBLUE-

27.04.2023, 19:30, Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“ ще направи частично излъчване на „DARKBLUE“ – спектакъл на Калина Георгиева и Атом Театър.

 

Атом Театър и ВИА Театър имат дългогодишно партньорство в областта на сценичните изкуства. Сега тяхното сътрудничество продължава и във виртуалното пространство, като „DARKBLUE“ е вторият спектакъл, който се излъчва през платформата на ВИА (Virtual Interactive Arts)

 

Спектакълът „DARKBLUE“ е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Национален фонд „Култура“ за 2022 г.

 

Хореограф: Калина Георгиева

Драматург: Ясен Василев

Танц: Дорина Пунчева, Елеонора Митева, Анита Бакалова

Музика: Добромир Кисьов

Костюми: Гергана Димова и Мария Попова – | LENÉCRA |

Продуцент: Театър АТОМ

Премиерна дата: 22.12.2022г

За контакти: 00 359 876474099

atomtheatre@gmail.com

https://atomtheatre.info/about-us/

 

Калина Георгиева се противопоставя както на репресиите, така и на експлоатацията на женската сексуалност в първата си хореографска творба. Тя изследва конфликта между желанието и срама в женското тяло чрез хореография, черпейки вдъхновение от класическите визуални представяния на адски създания в творчеството на Йеронимус Бош и Густав Доре.

Произведението иска да се изправи срещу мизогинистични, патриархални, религиозни клишета, изобразяващи жените като светици или грешници, и да постави под въпрос хиперсексуалността на днешната пазарна епоха. Три жени въплъщават мощни създания, които ни напомнят както за Мойрите, така и за Харпиите, но също така са част от нова митология. Те разкриват и премоделират властта, упражнявана върху телата им, отстояват позицията си и отговарят на погледа на публиката.

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“, е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Тракийска царска гробница в Свещари

admin

Хибридния спектакъл „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“ На Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“

admin1

Енеолитният некропол във Варна (част 3)

admin