Технологии

3 въпроса при избор на обектив за фотоапарат

избор на обектив за фотоапарат

За да отсеете вида на оборудването си, трябва да сте наясно с целите си

Ако вече разглеждате многообразието от обективи от Dynaphos, в търсене на точния модел за вашия фотоапарат, трябва само да отсеете предложенията. Няколко въпроса ще ви бъдат от полза да внесете яснота в целите си.

  Какво планирате да снимате?

  Какъв е размерът на бюджета ви?

  Какво приложение ще намерят снимките ви?

Съществуват няколко критерия, които разделят видовете обективи.

Фокусно разстояние при обективите

Според фокусното разстояние, което се измерва в милиметри, обективите са стандартни, приближаващи, огледални и широкоъгълни.

Стандартни

Стандартните обективи са част от комплекта на фотоапарата, както е създаден от производителите. Обичайното им фокусно разстояние е от 18-55 мм и могат да обхванат зрителен ъгъл от 45 до 60 градуса.

Приближаващи

Приближаващите имат по-дълго фокусно разстояние – над 600 мм и достига до 2000 мм. Техният зрителен ъгъл е много малък – между 4 и 12 градуса. Ролята им е да се използват при заснемане на обекти от разстояние. В дивата природа, например, е почти невъзможно да се приближиш до животните, които я обитават, а това изисква снимане от по-голяма дистанция.

Огледални

Следват огледалните, дългофокусни обективи, в които някои от елементите се състоят от огледала. Характерна за тях е фиксираната бленда, докато фокусното разстояние е като това на нормалните. Целта на системата от огледала е да се получи голямо увеличение.

Широкоъгълни

Късо е фокусното разстояние при широкоъгълните обективи. Това спомага за осигуряването на по-голяма площ и затова са предпочитани в пейзажната фотография. Обхватният ъгъл е над 80 до 180 градуса. С тяхна помощ се заснемат големи предмети или сценични изяви, при които фотографът не разполага с възможност да се дистанцира назад.

Наличие или липса на опция за промяна на фокусното разстояние

Според този критерий обективите са два типа: варио и твърди.

Обективите с променливи фокусни разстояния, така наречените варио, позволяват приближаване на картината, която искате да заснемете. Масовите потребители ги предпочитат днес, защото предоставят по-широки възможности.

Твърдите са с фиксирано фокусно разстояние. Те са снабдени с по-големи отвори, за да се заснемат нискоосветени места и обекти. Характерна за тях е по-добрата острота, въпреки че нямат функция за приближаване.

Ръчен и автофокус

Обективите с ръчен фокус се използват все по-малко и това е напълно обяснимо. Работата с тях е по-бавна, но пък някои фирми продължават да ги произвеждат и те намират своите ценители сред класиците, които залагат на високо качество и изпипване на детайлите.

Подобни публикации

От какво зависи цената на дограмата

admin

Как се прави скрийншот на лаптоп?

admin

Време е за избор на летни гуми

admin1