Факти

Симптоми на пикаеща дюза

Дизеловата дюза е сложен механизъм от горивната система на автомобилния двигател, в който паралелно се случва регулирането на множество различни параметри.

Основна функция на дюзите в горивната система е да впръскват горивото в цилиндрите. Горивото се разпръсква под формата на облак, подобен на “мъгла”, което гарантира по-ефективното му изгаряне. Когато обаче дюзите не са почиствани за дълъг период от време, те се замърсяват, запушват и се проявява ефектът на т. нар. пикаеща дюза. Той се изразява в това, че вместо да бъде разпръснато под формата на облак, горивото изтича поради невъзможността да се достигне необходимото високо налягане в горивната система.

 

Симптомите за пикаеща дюза са много. По-съществените от тях са:

  • затруднено стартиране на двигателя;
  • неустойчива работа на мотора;
  • двигателят губи мощност на празен ход;
  • повишена честота на завъртане на коленчатия вал на празен ход;
  • двигателят не развива пълна мощност;
  • спадове в работата на двигателя при движение на автомобила;
  • повишен разход на гориво.

Дюзите представляват ключова част от горивната система, която се контролира от софтуер. В основата си дизеловите дюзи са видове електромагнитни клапани. Горивният инжектор е отговорен за навременното правилно подаване на горивната смес и пропорционалното й смесване с въздуха.

Горивните инжектори с общо предназначение представляват модерно оборудване с висока точност. Ако в работата им се прояви някакъв проблем, само експерт, който е преминал специално обучение и има опит може да открие причината за неизправността в дюзата и да я отстрани. Когато става въпрос за пикаеща дюза, е необходимо симптомите да се познават много добре.

Диагностика и проверка на горивната система

Препоръчително е поне веднъж годишно да се провежда диагностика и проверка на горивната система на автомобилния двигател. Проблемът с пикаещата дюза се проявява именно, когато такава профилактика не е направена за дълъг период от време. Дюзата постепенно се замърсява поради различни фактори – частици в горивото, работа в среда с повишено налягане и температура, работа на занижени експлоатационни параметри и в резултат невъзможност да се разпръсква горивото, което само изтича.

Замърсяването на дизеловата дюза може да бъде в различни степени:

  • Разликата в работата на инжекторите е 5-7 %. Понеже става въпрос за ниска степен на замърсяване не се очаква да възникнат някакви особени проблеми с автомобилния двигател. Обикновено се наблюдава увеличение на разхода на гориво с 1-3 литра на 100 км. Може да възникне детонация (натиск на гориво-въздушната смес) на “лошото” гориво;
  • Разликата в работата на инжекторите е около 10-15 %. На празен ход двигателят започва да работи неравномерно. Значително се увеличава разходът на гориво и динамиката при ускорение на двигателя се влошава. Появява се детонация, усеща се остра миризма от ауспуха;
  • Разликата в работата на инжекторите достига 20-50 %. Двигателят се опитва да “изскочи” изпод капака. Един или повече цилиндри изобщо не могат да работят на празен ход. Присъстват и всички останали симптоми от по-леката форма на замърсяване на дюзите.

Почистване на дюзите с ултразвук

Разрешението е почистване на дюзата посредством ултразвук. Специализираните дизелови сервизи разполагат с утразвукови вани за почистване на дюзи. При почистването инжекторът се поставя в контейнер, в който ултразвуковите вибрации почистват вътрешните кухини и пространства на детайла.

Източник: sofia-diesel-center.com

Подобни публикации

Защо децата във Франция нямат хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието?

admin

Видео с интересни и забавни моменти :)

admin

Шумерите – най-древната цивилизация

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .