Бизнес Финанси

Мога ли да взема кредит и да не го върна?

Мога ли да взема кредит

На практика не може да се изтегли кредит и да не бъде върнат и тази публикация ще обясни какви са основните категории кредити, къде се съхранява информация за това дали се погасяват и какво се случва с непогасените финансови задължения.

Най-точна представа за това дали едно лице има неплатени заеми се получава от справка в Централен кредитен регистър. Това е електронна база данни към Българска Национална Банка, където се пазят данните за настоящето състояние на потребителя и неговата кредитна история пет години назад. В ЦКР  може да се провери дали едно лице е теглило кредити не само от банки, но и от кредитни компании и лизингови организации. Проверката е прието да се нарича „справка за кредитна задлъжнялост“. Тя съдържа точна информация за заемите, в коя група са и как са погасявани.

Съществуват условно четири вида:

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ОТ КЪДЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕТЕ КРЕДИТ

Редовни заеми

В групата влизат заемите, при които всичко по погасяването е отразено за нормално. Главницата и лихвите се погасяват навреме (или със забавяне до 30 дни, когато е случайно).

Под наблюдение

Такива са заемите, при които има забавяния на вноските по главницата или лихвите в интервала от 31 до 90 дни. За да попадне един кредит в тази категория, неспазванията на клаузите по споразумението за кредит, трябва да са не много съществени. Смята се, че при такива забавяния клиентът може би има проблеми във финансово отношение.

Необслужван заем

За такъв се приема заема с насъбрани просрочия по главницата или лихвите за период от 91 до 180 дни. В този случай се отчитат големи нарушения в погасяването и кредиторите считат, че клиентът е в нестабилно икономическо положение, което поставя в риск изплащането на кредита.

Загуба

За такива случаи се говори, когато има нарушения, касаещи просрочия за повече от 180 дни. Тук вече става дума за „съдебни кредити“, които се превръщат в обект на съдебно дело срещу клиента. Прието е да се заяви, че потребителя е в ситуация на несъстоятелност.

 

ВИЖТЕ НАЙ-ИЗГОДНИТЕ КРЕДИТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК :

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ОТ КЪДЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕТЕ КРЕДИТ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Подобни публикации

Кога да кандидатствате за кредит – понякога не е лошо да имате дълг

gri123

Как да приоритизираме плащанията по кредитите си при просрочие?

gri123

Какво се случва, ако пропуснете месечните плащания?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .