Любопитно Полезно Свят

5 опасни измами в Тайланд, за които да внимавате (и как да ги избегнете)

Тайланд става все по-гореща дестинация сред българите, благодарение на своите райски плажове, екзотична природа, интересна култура и все по-достъпни цени.

За справка, според Министерството на Туризма през изминалата 2018г. страната е посрещнала над 38 милиона чуждестранни туристи, а за 2019г. прогнозите сочат увеличение от 8%.

Ето защо от Saveti.bg решихме да съберем 5 от най-опасните измами, на които може да станете жертва, докато сте там и какви са начините да ги избегнете.

Ако сте любопитни да научите кои са останалите 10 и още някои подробности за гореспоменатите, прочетете продължението тук: 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем).

Ето ги и тях:

  1. Приспивателно в питиетата

Тази измама е характерна за Пукет – дали на Full Moon Party  или около Bangla Street – имайте едно наум. Може да е привлекателна дама, травестит или дори някой от служителите, който ще сипе приспивателно в питието ви. Вие ще припаднете/заспите и като се събудите вашите ценности – пари и каквото друго имате ще са „магически“ изчезнали.

Как да избегнете тази схема: не приемайте питиета, които не са направени пред вас и препоръчително пийте от бутилка.

 

2.    Фалшиви (или корумпирани) полицаи

Определено бъдете нащрек за тази измама. Ако ви доближи лице или лица в униформи, искайки да проверят паспортите ви без видимо да сте нарушили закона, подхождайте скептично. Често ще „открият“ нещо, което не е наред с визата ви или документите ви и ще поискат да им заплатите „фиш“ на място. Тази измама има и други разновидности.

Как да я избегнете? Като за начало, носете копие от паспорта си, а не оригинала, докато обикаляте. Проверете баджовете им, кажете, че ще се обадите на полицията да проверите дали наистина са служители, а ако искат да ровят из нещата ви, кажете, че сте съгласни, но в полицейското управление.

3.    Кражби на летищата в Тайланд

Съшествуват множество репорти за кражби от служители на летищата в Тайланд – тези, които носят багажа или от извършващите проверки на летището при скенерите.

Как да я избегнете? Не оставяйте ценни предмети или пари на леснодостъпни места, най-добре заключвайте куфарите си, а ако сте с раници – скрийте ги дълбоко в тях. Обикновено няма да разполагат с прекалено дълго време, че да тършуват твърде много.

4.    Измамни местни туристически агенции

Друга популярна схема е някой да ви закара до местна туристическа агенция, където да ви предложат изгодни билети, транспорт, хотели или места за настаняване в други градове или острови в Тайланд и да трябва да си платите на момента или да предоставите данните на кредитната си карта.

В уговорения ден, никой няма да се появи за транспорта, а на вас – успех с намирането на туристическата агенция.

Как да избегнете тази измама?
Отново избягвайте да правите резервации от най-туристическите места или от агенции, които ви изглеждат съмнително или твърдят, че са афилиейт на Tourism Authority of Thailand (TAT). Внимавайте и за скрити такси.

 

5.    Измамата „Слезте от автобуса“

Докато се возите в автобус към автогарата (в Банкок), ще се качи човек, който ще настоява да слезете, защото е станала грешка и вашият ще ви закара до нова автогара, а не до старата, която ви трябва. Щом слезете, ще ви посрещне таксиметров шофьор, който ще ви предложи да ви отведе до хотел, тъй като ще е „късно“ за старата автогара. Ще се наложи да платите скъпо и за него, и за мястото на настаняване, а после и за връщане до автогарата.

 

Как да избегнете тази схема?

Просто не слизайте от автобуса, докато не пристигнете.

 

 

Подобни публикации

Магнитни Бури: Влияние и Последствия

adminche

Качественият сън гарантира здравето

redactort

Съветите на Nostrabet за отговорно залагане

admin