Любопитно Полезно Свят

5 опасни измами в Тайланд, за които да внимавате (и как да ги избегнете)

Тайланд става все по-гореща дестинация сред българите, благодарение на своите райски плажове, екзотична природа, интересна култура и все по-достъпни цени.

За справка, според Министерството на Туризма през изминалата 2018г. страната е посрещнала над 38 милиона чуждестранни туристи, а за 2019г. прогнозите сочат увеличение от 8%.

Ето защо от Saveti.bg решихме да съберем 5 от най-опасните измами, на които може да станете жертва, докато сте там и какви са начините да ги избегнете.

Ако сте любопитни да научите кои са останалите 10 и още някои подробности за гореспоменатите, прочетете продължението тук: 15 измами в Тайланд, за които да внимаваме (и как да ги избегнем).

Ето ги и тях:

  1. Приспивателно в питиетата

Тази измама е характерна за Пукет – дали на Full Moon Party  или около Bangla Street – имайте едно наум. Може да е привлекателна дама, травестит или дори някой от служителите, който ще сипе приспивателно в питието ви. Вие ще припаднете/заспите и като се събудите вашите ценности – пари и каквото друго имате ще са „магически“ изчезнали.

Как да избегнете тази схема: не приемайте питиета, които не са направени пред вас и препоръчително пийте от бутилка.

 

2.    Фалшиви (или корумпирани) полицаи

Определено бъдете нащрек за тази измама. Ако ви доближи лице или лица в униформи, искайки да проверят паспортите ви без видимо да сте нарушили закона, подхождайте скептично. Често ще „открият“ нещо, което не е наред с визата ви или документите ви и ще поискат да им заплатите „фиш“ на място. Тази измама има и други разновидности.

Как да я избегнете? Като за начало, носете копие от паспорта си, а не оригинала, докато обикаляте. Проверете баджовете им, кажете, че ще се обадите на полицията да проверите дали наистина са служители, а ако искат да ровят из нещата ви, кажете, че сте съгласни, но в полицейското управление.

3.    Кражби на летищата в Тайланд

Съшествуват множество репорти за кражби от служители на летищата в Тайланд – тези, които носят багажа или от извършващите проверки на летището при скенерите.

Как да я избегнете? Не оставяйте ценни предмети или пари на леснодостъпни места, най-добре заключвайте куфарите си, а ако сте с раници – скрийте ги дълбоко в тях. Обикновено няма да разполагат с прекалено дълго време, че да тършуват твърде много.

4.    Измамни местни туристически агенции

Друга популярна схема е някой да ви закара до местна туристическа агенция, където да ви предложат изгодни билети, транспорт, хотели или места за настаняване в други градове или острови в Тайланд и да трябва да си платите на момента или да предоставите данните на кредитната си карта.

В уговорения ден, никой няма да се появи за транспорта, а на вас – успех с намирането на туристическата агенция.

Как да избегнете тази измама?
Отново избягвайте да правите резервации от най-туристическите места или от агенции, които ви изглеждат съмнително или твърдят, че са афилиейт на Tourism Authority of Thailand (TAT). Внимавайте и за скрити такси.

 

5.    Измамата „Слезте от автобуса“

Докато се возите в автобус към автогарата (в Банкок), ще се качи човек, който ще настоява да слезете, защото е станала грешка и вашият ще ви закара до нова автогара, а не до старата, която ви трябва. Щом слезете, ще ви посрещне таксиметров шофьор, който ще ви предложи да ви отведе до хотел, тъй като ще е „късно“ за старата автогара. Ще се наложи да платите скъпо и за него, и за мястото на настаняване, а после и за връщане до автогарата.

 

Как да избегнете тази схема?

Просто не слизайте от автобуса, докато не пристигнете.

 

 

Подобни публикации

Защо да заложите на охранителни щори за своя бизнес?

adminche

Как да сменим износените капачета на високите токчета

adminche

50-те най-мистериозни феномена на планетата

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .