Полезно

Какво да направите, ако колата ви заседне в снега?

Да, колкото и странно да изглежда, но само като задействате ръчната спирачка, можете доста лесно значително да подобрите способността за бягане на автомобил със задно предаване на снежна ролка, гол лед или дори на девствен сняг. Доверете на се на професионалистите ако изпаднете в подобна ситуация, нашата пътна помощ е специално за вас.

Със сигурност всеки от нас се е сблъсквал с такава ситуация, когато падащото на хлъзгава повърхност задвижващо колело се върти диво и по това време това, което стои на повърхността с най-добро сцепление, остава неподвижно.

Това се дължи на диференциала. Създаден да подобри значително управлението на автомобила по пътища с добро сцепление, на хлъзгави настилки, той просто се превръща в виновник за такава неприятна ситуация.

Има, разбира се, автомобили, за които е възможно принудително заключване на диференциала и след това колелата започват да се въртят със същата скорост, значително увеличавайки способността на превозното средство при такива условия, но как да бъде?

 

Тук влиза ръчната спирачка. Всъщност, за да започне въртене на колело, което стои на твърда повърхност, просто трябва да забавите това, което се върти безпомощно. И това може да стане само с ръчната спирачка. С леко затягане на ръчната спирачка ще забавите въртенето на свободното колело и диференциалът ще бъде принуден да пренесе част от момента в този, който не се върти. В резултат на това колело върху повърхност с по-добро сцепление ще изтласка превозното средство от капана. Основното нещо е да не затягате напълно ръчната спирачка, тоест да намерите ръба, при който тя създава достатъчно устойчивост на въртене и не блокира напълно колелата. Опитайте този метод и ще видите колко е ефективен. И след като излезете от капана, не забравяйте да освободите ръчната спирачка,

Пътна помощ за столицата и цялата страна

Но какво, ако колата е с предно предаване? Да, сега основно всички леки автомобили са оборудвани с задвижване към предния мост и няма да работи за забавяне на диференциала с ръчната спирачка, която по правило е навита на задния мост.

Но има изход. В този случай безполезно въртящото се колело може да бъде забавено от работещата спирачна система. Това ще изисква известно умение, защото ще трябва да натиснете едновременно педала на газта и педала на спирачката, но с малко практика, използвайки само десния или двата крака, можете да постигнете желания ефект.

Както и да е, когато на колело с добра повърхност на сцепление липсва само малко инерция, този метод работи.

 

Между другото, на този принцип, чрез спиране на определено колело, интелигентните системи за задвижване на всички колела работят в много автомобили. Electronics следи скоростта на въртене на колелата и, ако е необходимо, спира едно от тях със работната спирачна система, като по този начин осигурява максимален въртящ момент на колелата, разположени на повърхността, с добър коефициент на сцепление, което всъщност дава добра способност за бягане. Доверете се на пътна помощ ако все пак изпаднете в беда на пътя, почти винаги това е по-добрият изход от ситуацията.

 

Блокирали колела на колата, не можете да се справите, обадете се на пътна помощ.

 

Обикновено за тях се говори като за обекти, които пречат на движението. Междувременно в описаните по-горе ситуации те могат не само да не пречат, но и да помагат. Вярно е, че трябва да се има предвид, че тази опция е подходяща само при условие, че автомобилът е хвърлил или ковал колела със спици, между които можете да вмъкнете нещо като дръжка на лопата.

С вмъкване на пръчка и заклиняване между диска на колелото и шублера, вие ще блокирате здраво безпомощно въртящото се колело, а самият диференциал ще предаде инерция на противоположното колело, което ще освободи колата от плен.

Основното нещо е да не прекалявате и да не повредите спирачната система с чужд предмет.

В тази връзка е необходимо да започнете движението с поставен чужд предмет много внимателно, за да не удрят спиците на диска, а плавно да притискат към шублера.

И, разбира се, пръчката трябва да бъде премахната незабавно, веднага щом колата се отдалечи от мъртвия център. За да използвате за този, на пръв поглед, варварски метод, ви трябва само дървена пръчка, за да сведете до минимум възможните щети, тъй като дървото е по-меко от стоманата и ще поеме основното натоварване за принудителни деформации.

Можете също да направите някакви вериги за сняг от пръчки. За да направите това, достатъчно е да закрепите пръчка към всяко от задвижващите колела, с въже или колан през протектора, като вземете предвид, че те не се придържат към конструктивните елементи на автомобила, когато колелото се върти.

Разбира се, няма да можете да шофирате с тях по път с гъста повърхност, но излизането от снежна преспи или шофирането по девствен сняг е напълно възможно. Все пак не всеки разбира от коли и техническата им изправност, ако сте един обикновен човек, просто се обадете на пътна помощ.

Подобни публикации

Тълпа и публика

admin

Градската дама и автомобилът за нея

admin

Как се връзва парео?

admin