Любопитно

Защо разходките сред природата са полезни за мозъка?

Някои хора мечтаят да си сложат раница и да изминат няколко десетки километра през цялата работна седмица. Други се съгласяват да ядат собствената си вратовръзка, само и само да не спят на земята.

 

Вашият мозък  не се интересува от това дали сте любител на природата, или не. Той се нуждае от зелени площи. Природата е животворен балсам и това е доказано с години изследвания. Комуникацията с природата подобрява настроението, паметта, вниманието. И когато смятате, че хората са се преместили в градовете, набезите в природата стават все по-важни. Затова Ви и препоръчваме невероятна природа на Западните Родопи и почивка в къща за гости в Триград.

 

Повече от половината по света. Човешкият живот се промени. И най-интересното е, че масовото преместване в високи сгради се съчетава със същия бърз растеж на броя на психичните разстройства.

 

Градски мозък

Има много причини, поради които броят на хората с психични разстройства нараства. Експертите говорят за намаляване на свободното време (включително за деца), икономически трудности, премахване на моралните забрани за търсене на психологическа помощ и редица други фактори.

 

Голям брой заболявания са свързани с тревожност и депресия, които са често срещани сред градските жители. Психолозите отдавна подозират, че градският живот влияе негативно на мозъка. Затова препоръчваме почивка на село и в близост до природата в къща за гости в Триград, западните Родопи.

 

През 1984 г. биологът Едуард Озбърн Уилсън ( на Едуард Озбърн Уилсън) описва причините за положителното въздействие на природата върху психичното състояние на човека в своята книга „Биофилия“. Той предположи, че хората имат вродено желание да търсят връзки с растения и животни.

Статията , публикувана в списание Acta Psychiatrica Scandinavica, обобщава констатациите от 20 проучвания, сравняващи градските и селските жители. Оказа се, че афективните разстройства са с 40% по-чести в градовете. Тревожните неврози също са по-характерни за градските жители. Разликата се дължи само отчасти на демографските различия между градовете.

 

Също така няма причина да мислим, че мрачни хора отиват в градовете, а всички весели хора са склонни да останат в провинцията. През 2013 г. беше публикувано проучване : в продължение на 18 години бяха интервюирани 10 000 души, които се придвижваха от и до градовете. Субектите съобщават за увеличаване на благосъстоянието и намаляване на стреса, когато живеят в зелена зона с диаметър приблизително 4 км. Подобренията бяха скромни, като около една трета от субектите приписваха промяната например на брака, но сред населението данните имат голям потенциал.

Изследователят на Станфордския институт по околна среда Gretchen Daily анкетира 38 души. В кампуса мозъците на участниците бяха сканирани с помощта на функционално ядрено-магнитен резонанс. Участниците попълниха и въпросници, в които описваха наличието на натрапчиви мисли, по-специално за негативно отношение към себе си и своите действия.

 

След това 19-те участници отидоха на 90-минутна разходка по претоварената главна улица. Останалите се разходиха по калдъръмената пътека в хълмовете, около радиотелескопа, който стоеше недалеч от кампуса. Маршрутите са специално подбрани, за да оценят практическите ползи от кратката почивка всеки ден.

 

Проучване на Nature  установи, че хората, израснали в провинцията, се справят по-добре със стреса, отколкото хората, израснали в града, съдейки по активността на амигдалата, мозъчната област, отговорна за безпокойството и ученето. Оценките за стрес на жителите на градските и селските райони обаче не се различават, както и поведението в стресови ситуации.

 

Други изследвания показват, че ходенето в зелени площи подобрява настроението и познанието както при депресирани, така и при не психиатрични хора. Пейзажът извън прозореца е свързан с по-добра концентрация и контрол над мотивите. Зелените площи около дома намаляват нивата на кортизол (хормон на стреса) и намаляват тревожността, според пациентите.

 

Защо зелените цветове са важни

Още по-малко ясно е защо зелените цветове имат такова въздействие върху нашето здраве. Неотдавнашно проучване показа, че не е нужно да пътувате надалеч, за да защитите мозъка си.

 

След завръщането си участниците отново попълниха въпросниците. Тези, които се разхождаха сред природата, имаха много по-добри резултати. И след като се разходиха из града, чувствата на субектите не се промениха.

 

Работата на мозъка след общуването с природата също се е променила. Частта от мозъка, отговорна за чувство на тъга и самокопане, показва по-малко активност, което не е случаят при хората, които вървят по маршрута. И тези промени не могат да бъдат обяснени само с разликата в сърдечната честота и дишането. Почивката в близост до природата е най-доброто което можете да направите за вас и вашият мозък, заложете на западните Родопи и елата в село Триград, в къща за гости Кристал в Триград и няма да сбъркате.

Подобни публикации

Най-добрите шеги в един клип! Много смях!

admin

Apple представи новите iPhone 11, 11 Pro и 11 Pro Max

admin

Полезни неща за всяко домакинство

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .