Финанси

Трудности и пречки при отпускане на кредити без трудов договор

Животът е низ от изненади – едни са приятни, други не толкова. Икономическата ситуация в страната е такава, че почти никой не може да си позволи да пести средства. Въпреки че, показателите ни пред Европейския съюз са сравнително добри, истината е, че заплатите са прекалено ниски, а пенсиите направо минимални. С толкова ниски доходи, няма как да се отделят и по 5 лв. на месец за непредвидени ситуации. А когато, хората са поставени пред някакви спешни разходи и нямат или не искат да вземат пари от близки и роднини, тогава единственият вариант е кредит. Въпреки че, кредити се вземат лесно, ако има някое условие, което да затрудни на вид лесната задача, тогава човек може да се изправи пред непреодолимо препятствие.

Какво може да ви попречи да получите кредит?

Най-важната от всички причини, да бъде отказан кредит, е липсата на трудов договор. Това обаче не важи за нас и нашите условия. Липсата на трудов договор е от значение, когато става въпрос за банков кредит, но не и за бърз кредит. В България преобладава мнението, че щом един човек не работи от 9.00 до 18.00 часа, то той със сигурност няма да е надежден платец. Истината обаче е съвсем различна и трудовият договор не е най-важното нещо.

Защо на бързите кредити не им е нужен труден договор?

 

За да може една икономика да е просперираща е нужно да има финансови механизми за различните потребности. Концепцията на фирмите за спешни кредити е доста по-различна от тази на банките. Бързите кредити не изискват трудов договор от своите клиенти, нито някакви документи за имущество. Единственото нещо, което е нужно на клиентите, е да притежават валидна лична карта. Освен това се признават доходи от наеми, пенсии, граждански договори, майчински и др. Всички тези неща в повечето банки не биха се взели впредвид, когато се кандидатства за кредит. Това е и причината, хората без трудови договори да не смеят да кандидатстват и за бързи кредити. Макар че, идеята на спешните заеми е точно в такива моменти да има подходящ вид кредит с улеснено одобрение.

Кредитите без трудов договор все пак са кредити

Това автоматично означава, че клиентите трябва да имат някакви стабилни доходи от странични дейности и трябва да могат да си позволят да плащат вноските. Отсъствието на трудов договор не е причина или оправдание за забавени или забравени плащания. Фирмите за бързи кредити не раздават пари на добра воля и при тях, както и при всички останали финансови институции важи правилото, че на коректността трябва да бъде отговорено с коректност.

Кое е най-важното нещо при вземането на бърз кредит без трудов договор?

кредит без трудов договор

Причината да получите искан заем, не се крие само зад това дали имате редовни и стабилни доходи или не. Крие се в това и дали имате и добра кредитна история. Това са всички онези финансови решения, които сте вземали за последните няколко години, свързани с тегленето и погасяването на кредити. Дори и да имате трудов договор и достатъчно високи доходи, пак може да ви бъде отказан заем, ако кредитната ви история е много лоша. Това би означавало, че в миналото не сте си погасявали предишен заем редовно или сте имали заведени дела срещу вас за неплатежоспособност. Ако това изобщо не важи за вас и вие никога не сте имали подобни проблеми спокойно можете да кандидатствате за заем за бърз кредит.

При какви условия не е препоръчително да кандидатстваме за бърз кредит?

Хората често се подлъгват да теглят кредит, за да покрият старо задължение. Това обаче не е никак добра оферта, защото рядко условията на втория кредит са по-добри и длъжникът влиза в обречен кръг, като е много вероятно даже задължението му да нарасне. Без трудов договор вземането на нов кредит, за да се покрие първият не е нещо, което се препоръчва да се прави. Тук правилният изход е длъжникът да се свърже с кредитната компания и да обсъдят как да намалят вноските на толкова ниски, че да може да ги плаща без проблем.

Ако ви трябва голяма сума пари също не е добра идея да кандидатствате за заем във фирма за бързи кредити. Самото наименование на този вид кредитни институции не идва от това че парите се харчат бързо, а от това че клиентите се одобряват бързо и лесно, но и сумата трябва да се върне в кратък срок. Освен това, бързите кредити са за ниски суми и максималния срок на връщане е една, две години. Ако даден клиент се нуждае от заем, който е в размер на 10 000 лв. или повече, е по-добра идея да потърси подходящи условия при банковите кредити.

Най-лошите ситуации, в които не трябва да се взема бърз кредит, са трайната липса на доходи и лошото кредитно досие. Ако даден човек е безработен и няма да има сигурни парични постъпления следващите няколко месеца, тогава вземането на заем не е никак добър ход. Последствията няма да бъдат благоприятни и е много възможно името на длъжника да се запише в кредитния регистър при хората с лоша кредитна история. Това веднага означава, че следващият път като е нужен заем, кредитната институция може да откаже да го даде.

Последното нещо, което хората е нужно да знаят и да внимават с него, е размерът на вноската по кредита. Ако тя е прекалено голяма, те няма да успяват да си покриват редовно кредитите и да финансовото им положение ще се утежни.

Фирмите за бързи кредити не са предпоставка за създаването на лоши кредити. Те са нужен финансов инструмент за много голяма част от хората и не трябва да се гледа на този тип финансиране, като нещо по-различно. Улеснените процедури и бързото обслужване са само една от причините, този тип кредити да има толкова много почитатели.

 

Подобни публикации

Как да изберем добър нотариус?

admin

Как кредиторите използват информацията в ЦКР?

admin

Какво е дебитна карта? Предимства и недостатъци

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .