Видео Космос Технологии Факти

Учените откриха течност, която може да съхранява енергията на слънцето до 18 години

Изследователите работят по разработването на течно гориво, което може да съхранява слънчевата енергия до 18 години. Констатациите от проучвания, проведени върху този материал през изминалата година, биха могли да проправят път за огромен напредък в областта на слънчевите технологии, като се има предвид, че едно от най-големите препятствия, с които се е сблъскала индустрията, е да се намери начин за правилно съхранение и използване на енергията, щом се събере и е открит начин да се съхранява.

Според резюмето на проучването, развитието на слънчевата енергия може потенциално да отговори на нарастващите изисквания за глобална енергийна система отвъд изкопаемите горива, но изисква нови скалируеми технологии за съхранение на слънчева енергия. Един от подходите е разработването на системи за съхранение на енергия, основани на молекулярни фотоконтроли – така нареченото молекулярно съхранение на слънчева топлинна енергия (MOST). Тук представяме ново производно на норборнадиен с цел с добро слънчево спектрално съответствие, висока устойчивост и енергийна плътност от 0,4 MJ kg -1. Чрез използването на хетерогенен катализатор кобалт фталоцианин в подкрепа на въглерод, учените демонстрират рекордно високо макроскопско отделяне на топлина в поточна система, използвайки каталитичен реактор с неподвижен слой, водещ до повишаване на температурата до 63.4 ° C (83.2 ° C измерена температура). Успешното тестване на открито показва доказателства за концепцията и показва, че бъдещото изпълнение е възможно. Механизмът на каталитичната обратна реакция е моделиран чрез изчисления на теорията на функционалната плътност (DFT), рационализиращ експерименталните наблюдения.

Диаграмата по-долу показва как ще работи технологията:

 

Джефри Гросман, инженер от Масачузетския технологичен институт, който е запознат с тези материали, представя проекта по по-лесен за разбиране начин в интервю за NBC.

„Слънчевото топлинно гориво е като акумулаторна батерия, но вместо електричество поставяте слънчева светлина и се получава нагряване, задействано при поискване… Можете да използвате тази топлинна енергия за бойлера, миялната машина или сушилнята за дрехи. Може да има и много индустриални приложения – казва Гросман.

Учените от Технологичния университет на Чалмърс в Швеция са открили този материал преди повече от година и оттогава екипите по целия свят работят за подобряване на технологията.

Каспер Мот-Поулсен, един от учените от Швеция, казва, че проучванията върху материала са се увеличили в популярност, откакто той започва първите си проучвания.

„Когато започнах, наистина имаше само една изследователска група, работеща по тези системи. Сега има екипи в САЩ, в Китай, в Германия – около 15 по целия свят” казва той.

Както се знае, социалните технологии напредват с внушителен темп.

Данни от 2016 г. сочат, че Новото енергийно финансиране (BNEF) предполага, че слънчевата енергия вече е станала най-евтиният начин за генериране на енергия.

Според скорошна оценка, публикувана от Международната агенция по енергетика, до 2050 г. слънчевата енергия ще бъде първият източник на енергия в света. 

Подобни публикации

Какво се случва с пръстите ни, когато ги изпукваме (ВИДЕО)

admin

Има ли полза от системите за контрол на достъп?

admin1

Изберете най-доброто – Нейтив срещу Хибрид мобилно приложение

desito