Маркетинг и PR

Най-важното, което трябва да знаете за ключовите думи в Гугъл рекламата

Зад успешната рекламна кампания стои солидна доза планиране. Трябва да знаете кого таргетирате и да имате стратегия как посланието ви да достигне до него.

В Гугъл рекламата основите на тази стратегия са ключовите думи. Благодарение на тях кампаниите ви достигат до правилните потребители в точния момент – когато те търсят нещо, свързано с продуктите ви. Така рекламите, които хората виждат, са релевантни на интересите им, а рекламодателите получават достъп до тясно таргетирана аудитория.

Как работят ключовите думи?

Когато някой напише нещо в търсачката, което съдържа ключовите думи, за които наддавате в кампанията си, вашата реклама ще се покаже. Ако търсенето е за “лаптоп”, а вие наддавате за фразата “лаптоп магазин”, имате голям шанс това да е пътят към следващата реализирана поръчка на сайта ви.

Съответствия между ключовите думи и потребителското търсене

Правилата в Гугъл рекламата не са съвсем прости, но винаги можете да потърсите помощ от дигитална агенция, ако се затруднявате. Все пак е добре да знаете основните неща като трите вида съответствие между ключова дума и потребителско търсене, от които можете да избирате.

Exact match

При този вариант се използват скоби за изписването на ключовата дума, а рекламата се показва при търсения със същия смисъл/синоними. Това ви дава голям контрол върху аудиторията, но стеснява кръга от потенциални кликове.

Например, ако ключовата дума е [чаша за бира], a търсенето е за [халба за бира], рекламата ще се покаже.

Phrase match

Тук за изписването на ключовата дума се използват кавички, а рекламата се показва при търсения, които съдържат същия смисъл, но може да са по-конкретни.

Например, ако ключовата дума е “чаша за бира”, а потребителят търси “голяма чаша за бира”, рекламата ще се покаже.

Broad match

При последния вид съответствие не се използват препинателни знаци за изписването на ключовата дума. В този случай рекламата ви ще се показва при търсения, които са свързани с ключовата дума по смисъл, но самата ключова дума може изобщо да не се съдържа.

Това разширява кръга от потенциално заинтересовани от предложенията ви потребители, но пък намалява контрола върху таргетирането.

Да се върнем на примера с “чаша за бира”. При broad match рекламата ви ще се покаже, когато някой търси, да кажем, “наливна бира”.

Отрицателни ключови думи

Има още един вид ключови думи, които не приличат на тези, за които говорихме досега. Различното при тях е, че те не предизвикват показване на рекламата ви, а точно обратното – от тях зависи кога рекламата ви да не се показва. Това са отрицателните ключови думи и те са от съществено значение за финото таргетиране на вашата Гугъл реклама.

Това са думи, които по някакъв начин са свързани с бизнеса и продуктите ви, но не отговарят изцяло на предлаганото от вас и ако рекламата ви се покаже на търсене, което ги съдържа, тя не би била изцяло релевантна на интересите на потребителя.

Например, ако предлагате луксозни дрехи, едва ли искате рекламите ви да се появвят на търсене за “дрехи втора употреба”. Отрицателните ключовите думи са вашият помощник за целта. В тях можете да добавите също имена на конкуренти, както и ключови думи, които не се представят добре и не заслужа да хабите пари за тях.

Как да изберете ключовите думи за кампаниите си?

Използвайте Google Keyword Planner за целта. Съставете списък с релевантни на бизнеса ви ключови думи и изполвайте този ценен безплатен инструмент, за да проверите какво е месечното търсене за тях, какво е нивото на конкуренция за всеки термин и какво е наддаването.

За успешната реклама в Гугъл са важни постоянният мониторинг и редовният анализ. До най-добрата стратегия относно ключовите думи, за които да наддавате, ще достигнете чрез тестване на различни подходи. Другият вариант е да се обърнете към професионалисти в дигитална агенция, които бързо ще ви изведат на правилния път.

Подобни публикации

Съвети за социални медии и бизнеса

desito

Открийте ДВЕТЕ НЕЩА, от които се нуждаете за успешна SEO кампания

desito

Как да използвате социалните медии, за да рекламирате бизнеса си

desito