Маркетинг и PR Услуги

Съвети за социални медии и бизнеса

Съвети за социални медии и бизнеса

Социалните медии бързо се превръщат в един от основните играчи в маркетинговата игра, като все повече фирми се обръщат към тях, за да повишат познаваемостта на своята марка, да подобрят обслужването на клиентите и да увеличат продажбите.

И така, знаете, че много фирми го използват. Знаете големите ползи, които носи. Искате да влезете в играта. Следваща стъпка: как се ориентирате в многото компоненти, които изграждат маркетинга в социалните медии? И как гарантирате, че ще се възползвате максимално от него?

Независимо дали току-що започвате със социалните медии на вашия бизнес или искате да го подобрите, тази статия е тук, за да ви помогне.

Ето нашите маркетингови съвети и съвети за социални медии за ефективно използване на социалните медии за вашия бизнес:

1) Поставете си цели в социалните медии

Един от най-важните съвети за социални медии, които можем да предложим, е следният: поставете си цели . Дори ако просто възнамерявате да използвате социалните медии за някакво ниско ниво на информираност за марката или като начин за комуникация с клиентите, наличието на някаква цел е най-добрият начин да гарантирате, че ще извлечете максимума от социалните медии за вашия бизнес.

Имайте план какво искате да постигнете от социалните медии. Искате ли да увеличите последователите си? Повишаване на познаваемостта на марката? Ангажиране с клиенти? Тази цел може да проникне във вашата стратегия и да гарантира, че няма да станете безпосочни в усилията си.

След като се почувствате комфортно с това, поставете си конкретни цели, като например да увеличите последователите си с 50% за една година, да получите средно X количество харесвания на публикация или да отговорите на коментари и съобщения за X период от време. Направете целите си амбициозни, но постижими.

2) Изберете своите платформи

И така, постигнахте целта си. Сега, преди да се задълбочите и да създадете профил за вашия бизнес във всяка социална медийна платформа, за която се сетите, запитайте се: това ли е най-добрата стратегия?

Различните платформи имат различни формати и намерения и трябва да се използват по различни начини. Първо, направете малко проучване за какво се използва най-добре Facebook, какъв вид съдържание се публикува в Instagram, дали MySpace все още е нещо (изненадващо, че е!). След това помислете кои намерения на платформите отговарят най-добре на вашия бизнес и вашите социални медийни цели.

Някои пример, според http://miroslavakortenska.com, за най-добри употреби на платформи:

  • Facebook има толкова разнообразна потребителска база, че е трудно да се определи за какво точно се използва най-добре. С  2,9 милиарда потребители, това е може би единствената платформа, на която повечето фирми трябва да работят. Той е чудесен за публикуване на изображения, видеоклипове и бизнес актуализации, както и място за показване на вашата информация за контакт, работно време и път към вашия уебсайт.
  • Instagram е визуална платформа, така че най-добре се използва със силно визуално съдържание. Това също е платформа, която можете да използвате, ако целевата ви възрастова група е 34 и под, тъй като над  две трети от нейните потребители попадат в това описание (ще говорим повече за аудиториите по-късно).
  • Twitter се използва за кратки съобщения (240 знака или по-малко). Чудесно за бързи актуализации, не е толкова добро, ако нямате силен глас на марката или сте много визуален бизнес. Това също е една от най-добрите опции за комуникация и взаимодействие с вашите клиенти и публика чрез споменавания и отговори като никоя друга платформа.

Не се напрягайте твърде много, че не присъствате на всяка платформа – вероятно няма да загубите да достигнете до потенциални клиенти.

След като имате платформите, които смятате, че ви подхождат, сега можете да продължите и да направите тези профили.

3) Оптимизиране за всяка платформа

Както споменахме, различните платформи за социални медии имат различни формати и намерения. Така че, за да извлечете максимума от избраните от вас платформи, трябва съответно да се погрижите за техните намерения.

Не просто създавайте публикация и я изпращайте в абсолютно същия формат във всички ваши платформи.

Например хаштаговете могат да бъдат полезен инструмент в Instagram и Twitter, но не са толкова приложими във Facebook. Това се дължи на факта, че Instagram и Twitter имат лесни системи за намиране или следване на хаштагове, което улеснява потребителите да намерят вашето съдържание, докато във Facebook потребителят трябва да ги търси. Освен това стратегията ви за хаштаг в Instagram и Twitter трябва да се различава една от друга поради естеството на платформите.

ТОП СЪВЕТ ЗА ХЕШТАГ: Няма магическа формула за хаштаг, която да ви осигури хиляди последователи за една нощ. Въпреки че Instagram и Twitter имат системи за намиране на съдържание чрез хаштагове, няма гаранция, че публикацията ви ще се появи в тази емисия (почти определено ще има пристрастия към по-големите марки). Понякога всичко, което правите, е да добавите връзка извън съдържанието си. Нашият съвет за хаштагове е да не отделяте твърде много време за тях, особено при загуба на вашето съдържание. Много по-добре е да се съсредоточите върху правилното съдържание на вашето съдържание – това е нещото, което ще ви ангажира.

В проучването си за всяка платформа трябва да вземете предвид и използваните от тях алгоритми, например публикуват ли съдържание хронологично или въз основа на други фактори? Има ли начини да оптимизирате за тези алгоритми?

Например през 2016 г. Instagram спря да показва публикации в хронологичен ред и го замени с алгоритъм, който избира кои публикации смята, че потребителите искат да видят и в какъв ред (въпреки че през 2022 г. връща опцията за хронологична емисия). Следователно трябва да вземете предвид това във вашата стратегия и да намерите начини за оптимизиране при тези обстоятелства.

Докато емисията на Instagram се управлява от мистериозния алгоритъм, Instagram Stories се управляват също от мистериозен алгоритъм. Този обаче понякога ще изброява истории в хронологичен ред и винаги показва всички истории в списъка, докато вашите публикации може изобщо да не се показват в емисията. Това прави по-лесно и по-вероятно вашите последователи да видят вашата история, като превъртат в горната част на приложението си.

Можете да използвате това във ваша полза, за да компенсирате гледанията и ангажиментите, които алгоритъмът може да е отнел от вас. Просто споделете скорошната си публикация във вашата история и може би дори добавете съобщение за това какво представлява публикацията или защо вашите последователи може да искат да я видят, особено ако това е важна актуализация за вашите клиенти. Сега те могат просто да кликнат върху връзката във вашата история и да бъдат отведени направо към вашата публикация!

4) Познавайте своята аудитория

Както установихме, различните платформи за социални медии имат различни цели. Това важи и за публиката. Трябва да помислите какво очакват хората от публикации във Facebook, в сравнение с Instagram или в Twitter, често вариращи по професионализъм и формат.

Освен това трябва да имате ясно разбиране коя е вашата целева аудитория и какво очакват от социалните медии като цяло.

Представянето на вашия идеален клиент е добра отправна точка и създаването на това, което се нарича „личност на купувача“, може да бъде полезен инструмент. Може да използвате някаква форма на личност на купувача за други области на маркетинга, но в случай, че не…

Какво е личност на купувача?

Личността на купувача е профил на вашия идеален клиент или клиент, нещо, което трябва да имате предвид, когато създавате съдържание с надеждата, че това е това, от което те ще се интересуват.

Можете да разгледате редица аспекти на тази личност, но някои ключови области, върху които да помислите, са:

  • Възраст
  • Пол
  • Местоположение
  • Език
  • Среден доход/разходна способност
  • Социален статус
  • Поколение, напр. Millennial, Gen Z
  • Религия
  • Интереси
  • Проблеми, с които може да се сблъскват или искат да бъдат разрешени

Някои от тях може да не са приложими, особено ако избирате сравнително основна стратегия. Всъщност може да не искате да отидете твърде подробно, тъй като това може донякъде да стесни обхвата ви. По същия начин, твърде широко и вашето съдържание може да не е свързано с никого.

Различните анализи, които предлагат много социални медийни платформи, могат да ви помогнат с това. Ако вече имате присъствие в социалните медии, използвайте анализите, за да разберете какъв вид хора вече харесват и се ангажират с вашето съдържание, за да информирате вашата личност като купувач.

От друга страна, след като имате своя купувач, можете да използвате инструментите на някои социални медийни платформи, за да се насочите към хора, които вече са демонстрирали интерес към тези области. Това е особено полезно за пускане на реклами в социалните медии – чудесен начин да спечелите последователи и да популяризирате марката. Един такъв пример е автоматизираното насочване на Facebook и Instagram – то ще показва вашите реклами на хора, които отговарят на конкретните ви параметри, например местоположение, демографски данни, пол.

Познаването на вашата аудитория може да бъде наистина полезно за информиране на съдържанието, което създавате, и гласа ви в социалните медии.

5) Бъдете социални!

Говорейки за публика, защо не използвате социалните медии, за да бъдете… социални. Отнасяйте се към социалните медии като към двупосочна улица.

Редовното взаимодействие с вашите последователи е брилянтен начин за повишаване на ангажираността, подобряване на отношенията с клиентите и създаване на защитници на марката. Последователите обичат, когато бизнесите се ангажират с тях, независимо дали харесват и отговарят на коментари за публикации или отговарят на лични съобщения. Нещо повече, бързият отговор на въпроси и оплаквания, изпратени чрез социалните медии, може да направи чудеса за вашия имидж и обслужване на клиентите.

Освен това, не отговаряйте просто на взаимодействието с клиента – насърчавайте го! Използвайте публикациите си, за да задавате въпроси и да получавате мненията на клиентите си за нещата.

Друг чудесен начин да бъдете социални е като използвате групи. Много платформи за социални медии имат някаква форма на по-малки групи или клубове, като Facebook групи или LinkedIn групи. Използвайте ги, за да се свържете с други компании във вашата индустрия или създайте изключителен клуб за отдадени фенове на вашия бизнес и публикувайте ексклузивно съдържание в него. Публикуването в местни и географски групи също може да бъде страхотна стратегия, ако имате бизнес, базиран на местоположение. Присъединете се и публикувайте в тези групи, за да разпространите информацията сред потенциални клиенти във вашия район.

6) Бъдете оригинални и поддържайте последователност

Клиентите и последователите искат да видят оригиналност.

Нещо повече, оригиналността ви прави по-запомнящи се и може да останете в съзнанието им следващия път, когато планират да закупят продукт или услуга.

Може да видите компании като „Wendy’s“ да имат много уникален глас в социалните медии, да са злобни и да призовават други компании (ако не сте, трябва, това е смешно), но за повечето компании това не е правилното подход, особено ако тепърва започвате. Не искате да изглеждате груби и да развалите имиджа си. Интересното е, че според Sprout Social 86% от клиентите искат марките да имат честен глас в социалните медии, докато 83% искат приятелски глас.

Така че намерете своя оригинален глас, уверете се, че отговаря на вашата марка и го поддържайте последователен във вашите канали и платформи, от вашия уебсайт до вашите социални медии. Въпреки че, както бе споменато по-горе, е важно да оптимизирате гласа си в зависимост от платформата, също така е важно да поддържате хармоничен тон и да гарантирате, че ценностите на вашата компания са отразени навсякъде.

Това може да се простира дори до визуални аспекти. Ако имате цветова схема, вижте дали можете да я съчетаете във всичките си канали. Това ще ви помогне да направите вашия бизнес незабавно разпознаваем за клиенти и последователи, подобрявайки връзката им с него, тъй като те могат да взаимодействат с един последователен глас, сякаш вашата компания е един човек.

7) Наблюдение на резултатите

Значи сте си поставили целите. Вие сте действали според този съвет. Но как ще разберете дали е проработило? Нашият последен съвет за маркетинг в социалните медии също е много важен: наблюдавайте резултатите си.

Не просто публикувайте и забравете за това! Вижте как се справя и го сравнете с други публикации. Анализирайте нивата си на ангажираност, за да видите кое работи и кое не и съответно променете стратегията си. Ако целта ви е да получите повече ангажираност от клиентите и публикациите, които задават въпрос, получават повече коментари от тези, които не го правят, тогава създайте публикации, които задават въпроси. Ако публикациите, които излизат по обяд, са по-ангажирани от тези, публикувани вечерта, публикувайте повече по обяд.

Метриките са ценен инструмент за постигане на вашите маркетингови цели в социалните медии.

(Твърде често ли казвах „публикуване“?)

Това е всичко за сега

Това са достатъчно съвети за социални медии за сега, въпреки че никога не можете да спрете да учите за тънкостите на маркетинга в социалните медии.

Надяваме се, че тези съвети в социалните медии са полезни и ще помогнат по някакъв начин за облекчаване на неизбежната ярост към различните алгоритми, с които човек трябва да се бори. Сега тръгнете напред и ги действайте по пътя си към постигане на целите ви в социалните медии.

Подобни публикации

Най-важното, което трябва да знаете за ключовите думи в Гугъл рекламата

adminche

Заложете на сертифициран бетонов възел, за да разполагате с устойчив бетон за вашия строеж

desito

6 ключови основополагащи стълба на SEO

desito