Култура

ВИА ТЕАТЪР И WMO ОРГАНИЗИРАТ МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦЯ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА»

На 04 ноември 2023 на Сцена-портал  “Виртуални интерактивни изкуства” ще се проведе първото издание на Международна конференция с едноименното заглавие „Виртуални интерактивни изкуства“.

ВИА Театър в сътрудничесвто със Световната организация по Пантомима (WMO), учредява Международна ежегодишна конференция „Виртуални интерактивни изкуства“ с цел обсъждане и развитие на сценичните изкуства във виртуална среда.

Темата на първото издание е „Какви възможности и функционалности трябва да предоставя една „Онлайн платформа за артисти на свободна практика и независими арт организации в областта на изкуството“.

Организатори:

Марко Стоянович (WMO) и Велимир Велев (VIA)

Домакини: ВИА ТЕАТЪР (проф. д-р Велимир Велев) и WMO (маг. Марко Стоянович)

Модератор: магистър Марко Стоянович

Лектори: Димитра Папа (Гърция), Ацуши Какумото (Япония) и Ранди Кинг (Русия/САЩ), проф. Велимир Велев (България), Марко Стоянович (Сърбия), Теодор Киряков (България), Илкер Киличер (Турция), Антония Велева (България)

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Тя се изпълнява по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура”, по Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.

Подобни публикации

Съкровищата на България (2 част)

admin

ПРОЕКТ „SYN(ES)THESIS“ на Виртуалната сцена на «ВИА Театър»

admin1

Основна схема на масовата комуникация

admin