Култура

Световен ден за борба със зависимостите и мисията на Център „Жива“

Зависимост – една дума, която всички знаем от учебниците, от телевизията, от лични истории и примери. Рядко обаче си даваме сметка за измеренията и обхвата ѝ. Уж е просто една дума, а всъщност има силата да разбива семейства, да погубва животи, да обезличава личности и да обезценява човешки души. Една дума, а всъщност цял един водовъртеж от лоши решения, нарушени семейни връзки и ценности, последвало безсилие, пред което си изправен, когато страдаш.

Пипалата на зависимостта са дълги и обхващат злоупотреба с алкохол, наркотици и опиати, хазарт. Свикнали сме да възприемаме зависимостта като личен избор на зависимия, но всъщност тя е болест, състояние, към което трябва да подхождаме отговорно, защото само така има шанс за доживотна ремисия.

Тихо и мълчаливо живееш живот с етикет „зависим“. Не вярваш, че може да промениш настоящето. Дори и да искаш, няма на кого да разчиташ. Не знаеш към кого да се обърнеш, защото всеки те възприема като развалина, като човек, избрал да бъде в ситуацията, в която се намира. А ти всъщност си жертва. Разрушените семейни връзки правят още по-трудно вземането на решение за справяне със зависимостта. Нужно е съвсем малко вяра, за да се направи първата стъпка към по-доброто бъдеще и възможния живот отвъд зависимостта. Само че за един зависим, който е отхвърлен от обществото, от семейство и приятели, често тази стъпка е изпитание. И много често остава неизвървяна…

На кого да се довериш, когато всички са отвърнали поглед от теб? Защото е по-лесно.

Но винаги има светлина в тунела. Винаги можеш да започнеш на чисто. Повече информация можете да намерите на блога на Център Жива.

Да си зависим не е присъда

Първата стъпка към възможния живот извън зависимостта е в осъзнаването на проблема. Ролята на семейството е от ключово значение за това, както и за цялостния процес на възстановяване (здравословно и психическо). Много хора преминават през лечение на зависимост многократно, а при други се получава от първия път, споделят специалисти. Не е ясна причината за това, но може да съдим, че подкрепата и разбирането на семейството са от голямо значение за целия процес.

Няма значение колко време отнема справянето със зависимостта. Важно е желанието и волята да продължиш да се бориш. Защото най-хубавото винаги предстои.

Зависимостта и Covid-19 – как продължава животът?

Във времена на криза и изпитания на духа търсим повече положителни примери на хора, които имат силата да се справят с изпитанията на волята всеки ден. Такива, които носят светлина на тези, които са я изгубили, и надежда там, където е най-нужна. Има хора, които вярват във втория шанс и подадената ръка. Такава е и мисията на център „Жива“ – винаги има надежда за ново начало, за нов живот след зависимостта. Това не се променя и в ситуацията на епидемия от коронавирус в страната. Преди прием всички пациенти в „Жива“ биват изследвани за Covid-19 (нужно е носенето на резултат от PCR тест). Това е начинът да се гарантира безопасност при настаняване в центъра. Защото здравето на всички е приоритет.

Процесът на лечение преминава през различни стъпки. Ежедневно неуморните професионалисти се борят за това да спасят още един живот, да помогнат с грижа и подкрепа. Защото всеки един живот е от значение. Повече за вдъхновението от работата, ежедневните трудности и начинанията в помощ на зависимите разказват специалистите от център „Жива“ в това видео от предаването „Преди обед“ по BTV.

Тяхното послание е да сме по-добре информирани, за да можем да се грижим по-добре за близки и хора, страдащи от зависимости. Защото макар първата стъпка да е тяхна, важно е да им дадем увереност и да повярват, че могат да живеят нормално, преборвайки оковите на собственото си съзнание.

Защото животът е безценен дар и всеки от нас заслужава да го живее пълноценно.

Подобни публикации

Как се празнува Великден?

admin

Енеолитният некропол във Варна (част 1)

admin

Развой на българската църковно-национална борба от 1860 до 1866 година.

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .