Култура

Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“ II-РО и III-ТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“

Второто и Третото издание на Фестивала «Животът Реалност-Риалити», които ще се проведат последователно в Ямболско и Пловдивско, ще бъдат излъчени на живо през платформата Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуствана:

06 и 07 ноември 2023 г., 18:00 от с. Кукорево, община Ямбол,

08 и 09 ноември 2023 г. от с. Житница, община Пловдив

 

Основен акцент в програмата на фестивала е създаденият специално за целта спектакъл «Животът Реалност-Риалити», откъдето всъщност идва името и на Фестивала, и на цялостния проект. Датите на неговото представяне са 07 ноември в Кукорево и 08 ноември, съответно в Житница.
Темата на спектакъла е «Емпатията» на всички нива – от човек към човека, между социални общности и  националности, като път към съвмесестно съжителство и разбирателсво на Планетата.

В него участват норвежки актриси от „Haugen Produksjoner“, Трьомсо (Анне-Катрине Хауген/Anne Katrine Haugen, Екатерина Беспалова), незрящи актриси от „Невиждан театър“ (Верка Захариева, Бехие Ахмед),  български актьори и пърформъри (Андреа Драгов, Емилия Радичева, Ива Караманчева, Карина-Велислава Сомноева, Олександра Кирчева) и ромски музиканти и певци (Няголета Желева и др.).

В постановъчния екип са Илиана Търпова (сценарий), проф.д-р Велимир Велев (сценарий, постановка, режисура и телесна пластика), Теодор Киряков (сценография и мултимедия), Пламена Боева (костюми), Илко Биров (музика), Неделя Ганчева (хореография).

 

Програмата на фестивала включва провеждане на кулинарно ателие, пърформанс с актьори-аматьори, форум „Културен калейдоскоп”, дискусионен модул “Културно и социално предприемачество” и др.

 

 

Проектът „Животът „Реалност – Риалити“ се изпълнява по Договор BGCULTURE-2.002-0014-С01/05.10.2022, с финансовата подкрепа на Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Той включва дейности за популяризиране на уникален модел на културно и социално предприемачество, насочен към лица в неравностойно положение и етнически малцинства, в това число и роми.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“, през която се излъчва фестивала е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „СТРАТЕГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА ВИА ТЕАТЪР ЧРЕЗ ПОРТАЛ-СЦЕНА ЗА ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“, с финансовата подкрепа на „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Преход между традиция и модерност

admin

История на изкуството

admin

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ДАВА ДОСТЪП НА ШИРОКАТА ПУБЛИКА ДО МЕЖДУНАРОДНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ ЦАРЕВО 2023

admin1