Култура

Сътрудничеството между НАТФИЗ и ВИА ТЕАТЪР във виртуалното пространство продължава

След пускането на „Виртуална интерактивна  куклен сцена“ с премиерното заглавие на хибридния спектакъл „Сенките на нашите души“, в което взеха участие студенти от НАТФИЗ (ТД-ПМ клас проф. В.Велев) и незрящи актьори от Невиждан театър, сътрудничеството между НАТФИЗ и ВИА Театър минава на следващ надграждащ етап с работата по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез сцена-портал за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

 

С него започва изграждането на Виртуална интерактивна сцена, предназначена за свободни артисти и независими творчески организации от всички сфери на изкуството и културата, творческите индустрии и социално ангажираните изкуства.

Тук НАТФИЗ и ВИА Театър ще обединят своите усилия за осъществяване на съвместна дейност и сътрудничество в сферата на изкуството и образованието представяно в електронна виртуална среда.

 

Концепцията за глобална виртуална интерактивна сцена е част от теоретичните разработки на проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Работата по изграждането на платформата е към своя край. След като премине през своя тестови период, ще бъде официално пусната в експлоатация.

Тя се изпълнява по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура”, по Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.,

Подобни публикации

Проектът Графен – нанотехнологии

admin

С музиката в сърцето ми – Биография на Георги Щерев Стоянов

admin

Усетете мексиканския полъх на един от най-екзотичните сериали по FOX “Кралицата на юга”

redactort