Култура

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ПОДКРЕПИ НЧ ГЕОРГИ КОНДОЛОВ 1914 И МЕЖДУНАРОДНА ФОЛКЛОРНА АКАДЕМИЯ ЦАРЕВО 2023

На 05 и 06.08.2023г. през дигиталната Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ се излъчи част от концертната програма на Международна фолклорна Академия Царево 2023 с домакин  Народно читалище (НЧ) Георги Кондолов – 1914.

Он-лайн зрителите имаха възможността да се докоснат до изкуството на класа по Странджанско автентично пеене на Златка Ставрева и Пламен Янев и концерта на класовете по гайда, гъдулка и групово народно пеене, ръководени от Недко Царев (джура гайда) и Ганчо Гавазов (гъдулка).

Автентичния певчески и инстументален фолклор е безценно богатство, като национално и световно нематериално културно наследство. То се е превърнало в мисия на НЧ Георги Кондолов – 1914, „Международна фолклорна Академия – Царево“, ръководена от доц.д-р Бинка Добрева, както и на изключителните ментори и педагози, които предават тези безценни знания, умения, дух и любов към автентичния фолклор на подрастващите поколения. Обученията по различните модули се провеждат в рамките на една седмица и всеки майсторски клас заършва с концерт. Академията е достъпна за всички, които желаят да изучават тънкостите на българския музикален фолклор.

„Има изключителни творци в България, които не са PR обект на публична известност, нито са любимци на „културната“ журналистика. Някои от тях не само са стойностни, но и невероятно вдъхновяващи, и заслужават по-голямо внимание. Това е една от задачите на Виртуалната сцена-портал на ВИА Театър, казва проф. д-р Велимир Велев, инициатор на Платформата „Виртуални интерактивни изкуства“.

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ се развива по Проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

ЛИНК:

https://www.facebook.com/theatrevia/posts/pfbid0vaJibqMx5mDnpmWfksxbpmzZwPqm5vY48BviFoAESwWiJUw7A4vRhTSRyd4AAJ3Cl

https://www.facebook.com/theatrevia/posts/pfbid02p9u7CkTQkWFQQPt8grjbAzjd9D4ukDkHrrBw8ABmqYCZt1GDiDXurdrjGCwVrKsrl

https://www.facebook.com/profile.php?id=100092553860725

Подобни публикации

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ПОДКРЕПИ УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО

admin1

Хибридния спектакъл „ЖИВОТЪТ „РЕАЛНОСТ – РИАЛИТИ“ На Сцена-портал „Виртуални интерактивни изкуства“

admin1

ПЪТУВАЩ ТЕАТЪР „СКРИН“ С ОГНЕНО ШОУ и КЛОУНАДА-УЪРКШОП НА СЦЕНА-ПОРТАЛ „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“

admin1