Култура

Сцена-Портал «Виртуални интерактивни изкуства» в подкрепа на финалистите от Международния конкурс по композиция

Творчески проект „SYN(es)THESIS“ ще отбележи третото поредно издание на своя международен конкурс по композиция с концерт на финалистите, който ще се проведе на 10-ти декември от 19:00 ч. в Камерна зала на Софийска опера и балет и ще бъде излъчен НА ЖИВО на Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“.

Предвид забележителния успех на предходните две издания, настоящото провеждане на конкурса е още по-завладяващо и вдъхновяващо: 70 композитори от 26 държави се състезават в две различни категории – музика върху живописна картина и музика, базирана на сцена в жанра на театъра на сенките. Втората категория представлява изцяло нов компонент, в който участва уникалната, по своя замисъл, трупа от незрящи актьори „Невиждан театър“ с ръководител проф. д-р Велимир Велев.

И този път концертната програма ще бъде придружена с прожекция на картините, вдъхновили музикалните композиции и ще бъде представена от ансамбъл от утвърдени наши изпълнители. По време на концерта на 10-ти декември ще бъдат обявени победителите от конкурса, чиито произведения са оценени от престижно жури, въз основа на тяхната оригиналност, артистични достойнства и техническа компетентност. Специална награда ще връчи и медийният партньор на събитието – Класик ФМ радио.

 

Проект „SYN(es)THESIS“ се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ в партньорство и с Националната художествена академия, Софийска опера и балет, Класик ФМ радио, и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

 

След излъчването на живо, записът ще бъде оставен като архив на viatheatre.net.

 

Сцена-Портал „Виртуални интерактивни изкуства“ е съвместен проект на ВИА Театър и НФ Култура, който се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев. Проектът е се стреми да изследва нова аудитория, разширява своя интерес извън строгата гранична бразда на Театъра. В целите на Проекта е заложена стратегия за подкрепа на свободни творци и независими творчески организации.

 

Платформата се изгражда по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор no VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)


Подобни публикации

Генетичният код на българския народ

admin

„ПРАХ ПРИ ПРАХТА“ ПОД РЕЖИСУРАТА НА САВИНА БЪРЗЕВА ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕНО НА СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА»

admin1

Съкровищата на България (2 част)

admin