Култура

ВИА Театър, НАТФИЗ и WMO отбелязват Световен ден на Пантомимата и 100 години от рождението на Марсел Марсо

Днес, 22 март, НАТФИЗ, ВИА Театър и Световната организация на Пантомимата (WMO), отбелязват две знаменателни събития в един и същи ден:

  • 100 години от рождението на големия артист и мим Марсел Марсо
  • Световният ден на Пантомимата,

който неслучайно се отбелязва именно на тази дата в годината.

Двете събития се отбелязват с архивни кадри на Платформата «Виртуални интерактивни изкуства» (Virtual Interactive Arts), с която НАТФИЗ и WMO си сътрудничат.

Предвидената по случай 100 години от рождението на Марсо премиера на хибридения пантомимен спектакъл „ВЕЧНИЯ МАРСО“, с участието Батист Марсо и Джеси Айзенберг, който трябваше да се излъчи през платформата «Виртуални интерактивни изкуства», по обективни причини няма да се състои.

Ежегодната Световна конференция на WMO, провеждана в седмицата на тази дата, ще бъде разсрочена във времето през годината и разпределена в няколко последователни събития. Те ще могат да бъдат гледани и през платформата на ВИА.

«НАТФИЗ е особено съпричастен към отбелязване и на двете събития, тъй като Националната театрална академия е едното от четирите висши училища в света, които предлагат бакалавърско образование по Пантомима.
А възпитаник на НАТФИЗ – Герасим Дишлиев, бе основен асистент на самият Марсел Марсо във финалния етап от неговия творчески и житейски път, в неговата школа», отбелязва Ръководителят на Катедра Драматичен театър, Ръководител на специалността Театър на движението – Пантомима, както и на Клас «4 курс ТД-Пантомима» в НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев.

WMO е Световната организация по Пантомима с президент Марко Стоянович, която на 30 годишнината на Висшето образование по Пантомима в НАТФИЗ, връчи на Академията специално отличие за изключителен принос към Световното развитие на «Мълчаливото изкуство» и специално на образованието по Пантомима в световен мащаб. Именно чрез профила на WMO изграден в платформата Virtual Interactive Arts се отбелязват двете събития, благодарение на предоставените от WMO и Марко Стоянович материали.

 

С това честване се стартира и началния тест-драйв на самата платформа Виртуални интерактивни изкуства (Virtual Interactive Arts), осъществявана от ВИА Театър по Проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022)

Подобни публикации

Пресконференция на ПЛАТФОРМА „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“ проект на ВИА ТЕАТЪР и НФК

admin1

Тайната на некропола във Варна

admin

Камерна музика

admin