Полезно

Авто масла и течности – какво може би не знаете за тях?

Маслата и течностите са от съществено значение за правилното функциониране на превозните средства. Всеки водач знае, че моторните масла трябва да бъдат закупени специално за конкретния модел и вид автомобил. Някои грешки при избора на масла и авто флуиди обаче могат да причинят редица проблеми в работата на автомобила.

Ето защо в настоящия материал ще ви представим полезна информация относно покупката на правилното двигателно и трансмисионно масло или който и да е друг вид авто-химия.

Особености на избора на двигателно масло

От степента на вискозитет на двигателното масло зависи в голяма степен колко добре ще работи двигателят на автомобила ви и доколко защитен от прегряване ще бъде той. Ако вече сте купували моторни масла, вероятно сте забелязали маркировката „летни” и „зимни”. Разликата тук е именно във вискозитета – през лятото купуваме гъсто, а през зимата – по-течно масло.

Моторните масла биват: минерални, полусинтетични и синтетични. Минералните се използват за автомобили с карбураторен двигател. Такава течност често е с ниска цена и показва оптимални смазочни свойства. Въпреки това не се препоръчва да използвате минерално масло за топло време. За да постигнете желания ефект ще трябва да закупите добавки.

Полусинтетичните масла са подходящи за автомобили с карбураторни и инжекционни двигатели. Те работят много добре дори в студено време и не се ексфолират. Въпреки това, те също не реагират добре на топлина.

Синтетичните масла могат да се използват за всички видове двигатели. Основно предимство е тяхната универсалност, тъй като могат да работят както в горещо, така и в студено време. Не се окисляват и имат дълъг експлоатационен живот.

Как да изберем трансмисионно масло?

На първо място трябва да обърнем внимание на факта, че не всеки детайл на трансмисията трябва да се смазва с трансмисионно масло. Много скоростни кутии, които са комбинирани с основната, изискват пълнене с двигателно масло. Експертите препоръчват превозните средства с предно задвижване да използват само двигателна течност.

Трансмисионните масла се различават по параметрите на вискозитета. Например зимните са с маркировка SAE 75W-90, което означава добра функционалност дори при силен студ. Лятното масло се препоръчва за употреба в горещо време или в страни с горещ климат. Всесезонните са по-универсални и могат да се използват през цялата година.

Доброто трансмисионно масло осигурява правилна и стабилна работа на трансмисията при всякакви температури. Изборът на подходящата течност конкретно за вашия автомобил е особено важен, тъй като маслото ще предотврати преждевременното износване на скоростната кутия.

Всички масла имат класификация:

  • API GL-1 – предназначен за минимални натоварвания;
  • API GL-2 – съдържа антифрикционни добавки;
  • API GL-3 – показва по-висока степен на защита срещу преждевременно износване;
  • API GL-4 – има висока концентрация на добавки, които предпазват трансмисиите от надраскване;
  • API GL-5 – проектирано за тежки условия на употреба.

Преди да закупите трансмисионно масло, трябва да вземете предвид 2 параметъра – специфичните натоварвания, действащи в трансмисионния механизъм, и относителната скорост на приплъзване. В зависимост от това е необходимо да изберете и закупите продукт, който се различава по вискозитет и количеството на добавките, на достъпна цена.

Добри масла за скоростна кутия и двигател на отлични цени можете да закупите онлайн от специализирания магазин за авто аксесоари tonex1.com. Там ще ви предложат продукти на водещи производители в различни разфасовки – съответно за лична и професионална употреба.

Подобни публикации

Залог на aвтомобил: Какво трябва да знаете

admin1

Кога е най-добре да се бръснем: преди или след вземането на душ?

admin

4 начина да се отървем от старите неща

desito
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .