Култура

Започва началния тест-драйв на Сцена-Портал «Виртуални интерактивни изкуства» с излъчване от Световния ден на Пантомимата

Стартира началния тест-драйв на очакваната с интерес платформа Виртуални интерактивни изкуства осъществявана от ВИА с финансиране по проект от НФ Култура.

 

Той започна с отбелязването на две знаменателни събития в един и същи ден:

  • 100 години от рождението на големия артист и мим Марсел Марсо
  • Световният ден на Пантомимата,

който неслучайно се отбелязва именно на тази дата в годината.

 

Платформата «Виртуални интерактивни изкуства», си сътрудничи с две организации, пряко свързани с отбелязването на днешния ден – Националната академия НАТФИЗ «Кръстьо Сарафов» и  WMO (Световната организация по Пантомима) с президент Марко Стоянович и седалище Белград. Именно чрез профила на WMO изграден в Платформата “VIA” и благодарение на предоставените от WMO и Марко Стоянович материали, се отбелязват двете събития.

«Днес е специален ден и на трите организаци – Това е рожденият ден на WMO, смисълът на чието съществуване е развитието и разпространението на Пантомимата в световен мащаб. НАТФИЗ също е особено съпричастен към отбелязване и на двете събития, тъй като Националната ни театрална академия е едното от четирите висши училища в света, които предлагат бакалавърско образование по Пантомима.
А наш възпитаник, Герасим Дишлиев, бе основният асистент на самият Марсел Марсо, до неговата кончина, в собствената му школа. Не случайно, президентът Марко Стоянович преди време връчи Специалното WMO отличие на НАТФИЗ за изключителен принос към Световното изкуство и образование по Пантомима.  А за ВИА Театър, днес с двете събития стартира официалният тест-драйв на Платформата «Виртуални интерактивни изкуства» – разказва Ръководителят на Катедра Драматичен театър, Ръководител на специалността «Театър на движението – Пантомима», както  ръководител клас, 4 курс ТД-Пантомима в НАТФИЗ, проф. д-р Велимир Велев.

Датата 22 март тази година ще бъде отбелязана с архивни кадри излъчени през Платформата «Виртуални интерактивни изкуства» (Virtual Interactive Arts), с която НАТФИЗ и WMO си сътрудничат.

Предвидената по случай 100 години от рождението на Марсо премиера на хибридения пантомимен спектакъл „ВЕЧНИЯ МАРСО“, с участието Батист Марсо и Джеси Айзенберг, който трябваше да се излъчи през платформата «Виртуални интерактивни изкуства», по обективни причини няма да се състои.

Ежегодната Световна конференция на WMO, провеждана в седмицата на тази дата, ще бъде разсрочена във времето през годината и разпределена в няколко последователни събития, които заинтересованите, ще могат да видят и на Платформата на ВИА (VIA).

 

Проектът „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“, се осъществява с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФ “Култура” (Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022 г.)

Подобни публикации

Няколко велики мисли от Петър Дънов

admin

Тракийското златно съкровище край Летница

admin

Тайните на античния град Троя

admin