Полезно

Циклене на паркет: Колко пъти е възможно да го подновявате по този начин?

Много хора питат колко често е възможно да се подновява паркет по този начин. Това зависи от спецификата на вида дърво, от което е изработен паркетът. Ако говорим за твърда дървесина, такъв паркет може да се цикли по-често от меките материали, което е съвсем логично.

Честотата на цялостното циклене на паркет зависи и от дебелината на паркетните блокове. Ако е сантиметър и половина, подът може да се обработва до пет пъти. Ако дебелината не надвишава сантиметър, цикленето се извършва не повече от три пъти.

При повторно циклене на паркета не бива да забравяте, че минималната дебелина на дъската трябва да е два милиметра.

Ако рециклираният паркет се поддържа правилно, той ще издържи десетилетия без необходимост от многократно възстановяване. Важно е също така в помещението да се поддържа определено ниво на влажност. За да направите това, можете да инсталирате автоматично устройство за овлажняване на въздуха в помещението, което ще предотврати преждевременното изсъхване на дървото и скърцането на пода. Или да инсталирате аквариум с рибки, който да играе ролята на овлажнител: ще бъде красиво, естетично и едновременно с това – полезно.

Благодарение на навлизането на съвременните технологии за обработка на паркета, различни видове дървесина могат да бъдат избелени и изсветлени до необходимия тон, без да се повреди текстурата и вътрешните слоеве. Преди това подовите настилки от бреза или клен се смятаха за най-леките, но сега дори паркетът от червен дъб може да бъде направен почти бял, така че текстурата на дървото изобщо няма да пострада, а напротив, ще бъде правилно подчертана.

Неутралните цветове от естествено дърво ще подхождат на всеки интериорен ансамбъл (бор, бреза, клен). Паркетът в комбинирани цветове с редуващи се тъмни и светли нюанси идеално ще се впише в модерен стил – Хай-Тек, минимализъм или лофт.

Тъмният паркет ще изглежда страхотно, ако в стаята има тъмнокафяви мебели от всякакъв нюанс. За класиката е най-предпочитан, но изглежда добре и в интериори, декорирани в ориенталски цветове.

Тъмните тонове на паркета придават на стаята допълнителен уют и интимност, въпреки факта, че допринасят за визуалното стесняване на пространството. Въпреки че в големи стаи с квадратна форма това може, напротив, да се превърне в предимство.

Съвременните машини за циклене на паркет позволяват реставрацията на подовата настилка да се извърши по щадящ начин и в най-кратки срокове, а висококачествената дървесина предлага на реставратора възможно най-широка възможност за обновяване на пода и запазването на красивия му вид дълги години напред.

Подобни публикации

Научете за екологичните ползи от почистване на дворове и грижата за тревата

admin

Съвети за използване на рози във флорални аранжировки

redactort

Кога се налага смяна на вертикални щрангове

admin1