Услуги

Създайте невероятен бизнес уебсайт, като следвате тези принципи на дизайна

Създайте невероятен бизнес уебсайт, като следвате тези принципи на дизайна

Принципите на дизайна са концепции, които предлагат насоки за структурата и реда на дизайнерските елементи за вашия сайт. Тези принципи са важни, защото могат да повлияят на цялостното усещане и по-важното – на функционалността на вашия сайт. Трябва да имате предвид тези принципи, когато проектирате, тъй като те са доказани като успешни, като един принцип датира дори от 13 век .

Въпреки че принципите на проектиране могат да предложат безценна информация, вие имате свободата да следвате тези насоки толкова точно, колкото искате. Принципите на дизайна могат да ви дадат основата, която да ви помогне да намерите баланса между креативност и практичност.

Ето седем принципа на дизайн, които трябва да имате предвид, когато проектирате всеки уебсайт или дигитален продукт.

Закон на Хикс (известен още като закон на Хик-Хайман). 

Законът на Хикс предполага, че колкото повече опции са на разположение на дадено лице, толкова повече време и усилия ще са му необходими, за да вземе решение.

Тази теория може лесно да се приложи към вашия уебсайт и цифрови продукти, като я поддържате проста и осигурявате лесен път до крайната дестинация на вашите потребители. Например прекалено сложните и отнемащи много време опции за плащане могат да доведат до това хората да се откажат от процеса, преди да е приключил.

Може също така да е полезно да проверите Google Анализ, за ​​да видите колко време прекарват потребителите на вашия уебсайт и конкретни страници, за да видите кои области от уебсайта ви биха могли да разсейват потребителите ви от крайната им цел.

Ключови изводи: 

  1. Разбийте сложните задачи на по-малки стъпки.
  2. Маркирайте препоръчителните опции, за да избегнете претоварване.
  3. Учете се от вашите анализи и потребители в реалния живот.

Бръсначът на Окам.

Occam’s Razor препоръчва да се избягва използването на ненужни елементи, които не добавят стойност към изживяването на потребителя. Това добавя повече яснота за потребителя и намалява процеса на вземане на решения.

Бръсначът на Окам работи перфектно с концепцията на закона на Хик. Това може лесно да се приложи, като поддържате дизайна си опростен и премахвате всички ненужни функции или съдържание, които могат да претрупат страницата ви или да разсейват потребителите ви.

Това е още по-важно при проектиране за по-малки екрани. Трябва да имате предвид разликите между използването на устройство и компютър, тъй като по-голямата част от търсенията в интернет се извършват чрез смартфони и таблети. Екраните са много по-малки, затова е от съществено значение да се гарантира, че дизайнът е прост, съвместим и не е твърде натоварен или непосилен за потребителя.

Ключови изводи: 

  1. Проектирайте първо за по-малки екрани на смартфони.
  2. Уверете се, че елементите, върху които може да се кликне, могат да се използват на преносими устройства.
  3. Дайте приоритет на най-важното съдържание.

Решетки и водачи.

Мрежовата система е доказан начин за организиране на елементи на страницата по лесен начин. Мрежите се използват за разделяне на уеб страницата на колони, които след това се разделят с полета (които са невидими при окончателния печат).

Решетките създават яснота и последователност, помагайки за постигане на безпроблемно изживяване за потребителя. Тъй като мрежовата система е често използван дизайнерски елемент (датиращ от 13- ти век), тя е позната на потребителите, което ги улеснява при навигацията във вашия уебсайт – дори при първото им докосване. Разчупването на мрежата обаче може също да добави креативност и да ви помогне да се откроите от вашите конкуренти. Струва си да експериментирате, за да опитате да намерите баланс, който работи за вас. Така или иначе, не забравяйте да вземете предвид потребителите на смартфони и таблети, когато проектирате.

Ключови изводи: 

  1. Решетките спомагат за създаването на усещане за организирано познаване.
  2. Разчупете решетката, за да създадете въздействие с марката си.
  3. Винаги мислете как ще изглежда вашият дизайн, когато го гледате на мобилни телефони и таблети.

Законът на Фитс.

Законът на Fitts се отнася до достъпността и лекотата на вашия уебсайт. „Количеството време, необходимо на някой да премести курсор в целева област, е свързано с разстоянието на целта, разделено на размера на целта.“

Това може лесно да се постигне с прости и практични промени. Първо, намаляване на разстоянието, на което потребителят трябва да движи мишката/пръста си, за да щракне. Не забравяйте да имате предвид разликата между използването на мишката и пръста си на сензорни екрани. Второ, като се уверите, че зоните, върху които може да се кликне, на уебсайта ви са достатъчно големи, за да се виждат и използват лесно.

Целта е вашият уебсайт да бъде възможно най-лесен и достъпен за използване.

Ключови изводи: 

  1. Законът на Fitts ни помага да проектираме уебсайтове, които са лесни за използване.
  2. Намалете усилията, необходими за щракване върху опция на вашия уебсайт.
  3. Уверете се, че всички бутони и области, върху които може да се кликне, са достатъчно големи, за да се използват.

Mobile First.

Mobile First прави това, което пише. Това предполага, че първо трябва да проектирате своите уебсайтове и цифрови продукти за по-малки мобилни екрани, преди да преминете към по-големи екрани. Потребителите на смартфони представляват над 50% от целия уеб трафик в световен мащаб, поради което е от съществено значение вашият уебсайт да е 100% съвместим за по-малки екрани.

Когато проектирате за по-малки екрани, важно е да го поддържате прост, ясен и кратък изказ / изглед. Тъй като страницата е по-малка, не искате да я претрупвате и да създавате хаос на екрана. Също така е важно да запомните, че в сравнение с компютърната мишка нашите пръсти и палци са по-широки и понякога по-малко точни. Следователно трябва да се уверите, че всяка интерактивна точка на допир може да се използва на ръчно устройство. Mobile First не се отнася само до дизайна на уебсайта. Тъй като работите с много по-малко пространство, от съществено значение е да дадете приоритет на съдържанието на уебсайта си, за да сте сигурни, че по-важната информация е видима и най-лесна за достъп.

Ключови изводи: 

  1. Първо проектирайте за по-малък екран на смартфон.
  2. Уверете се, че елементите, върху които може да се кликне, могат да се използват на ръчно устройство.
  3. Дайте приоритет на най-важното съдържание.

Правило за три щраквания. 

Правилото за три щраквания гласи, че ако потребителите не могат да намерят това, което търсят с три щраквания, има вероятност да се разочароват и да напуснат сайта.

Въпреки че има много дискусии относно това дали тази теория е вярна, има точки, които са полезни и които можете да вземете предвид. Всяко кликване трябва да води потребителите напред и по-близо до крайната им цел. Ето защо е важно да обмислите вашето съдържание и да елиминирате всякакви разсейвания, които не отвеждат потребителя до желаната дестинация.

Ключови изводи: 

  1. Въпреки че строгото правило за три щраквания вече не се счита за точно измерване на използваемостта, поддържането на пътешествията на потребителите възможно най-прости ще помогне на повече потребители да постигнат крайната си цел.
  2. Всяко щракване или взаимодействие на уебсайта ви трябва да приближи потребителя до крайната му цел.

Златно сечение.

Златното сечение е математическо съотношение 1:1:618. Може да звучи сложно и напълно несвързано с вашия бизнес и уебсайт. Тази техника на проектиране обаче се използва от дизайнери, художници и архитекти от хилядолетия. Ще сте виждали хиляди дизайни, които са използвали това правило, без дори да знаят.

Златното сечение в основни линии е перфектна асиметрия. Има отношение към уеб дизайна, тъй като се отнася до пропорциите и структурата, помагайки за визуално подобряване на уебсайта ви. Използва се също така, за да се гарантира, че заглавията, подзаглавията и основният текст са с пропорционален размер и разстояние един от друг. Това е важно при разграничаване на области от съдържание. Подобно на решетки и водачи, той ни е познат и следователно може да помогне на потребителите лесно да навигират във вашия уебсайт.

Звучи сложно, но не сте напълно сами. Adobe Photoshop и Adobe Illustrator ви позволяват да създавате водачи и слоеве, които да ви помогнат да използвате златното сечение. Има и инструменти, които да ви помогнат, като Phiculator и Atrise .

Ключови изводи: 

  1. Златното сечение ви помага да поставите елементи по визуално приятен начин.
  2. Винаги мислете как ще изглежда вашият дизайн, когато го гледате на мобилни телефони и таблети.
  3. Изпробвайте златното сечение, за да ви помогне да организирате важно съдържание на уебсайта си.

Всяка теория предлага полезна представа и вдъхновение при проектирането на вашия уебсайт. Въпреки това може лесно да се почувствате претоварени с всички различни принципи, ако не сте дизайнер.

Източник: www.5ttree.com

Подобни публикации

7 начина да започнете да подобрявате своята SEO оптимизация

desito

Увеличете своите онлайн продажби с тези доказани SEO стратегии за електронна търговия

desito

Сватбен фотограф за вашият прекрасен ден!

ilia