Финанси

Как да приоритизираме плащанията по кредитите си при просрочие?

приоритизиране на плащането на кредити

За да дадем напълно коректен отговор на този въпрос, се свързахме с една от най-големите компании в страната, специализирана в събиране и управление на вземания – ЕОС Матрикс.

На база дългогодишния си опит в България от колекторската компания споделят наблюдения, че потребителите в страната имат изключително ясни приоритети за плащане на задълженията си. Съвсем типично за нашата народопсихология, на преден план се поставя вноската по ипотеката. Логично е, тъй като българите традиционно се стремим към това да си осигурим собствено жилище (за разлика от гражданите на западните държави, които могат да живеят години наред под наем) и в обществото битува един масов страх от това да не останем без „покрив над главата си“.

На второ място българите обикновено поставят сметката за електричество и след това всичко останало. Под „всичко останало“ за всеки отделен човек се разбира нещо различно, а от ЕОС Матрикс споделиха с нас няколко варианта на потребителско поведение, извлечени от практиката им.

Интересно е например наблюдението, че просрочилите клиенти очакват напомняне от кредиторите си и плащат според контакта с тях. Ето защо много от финансовите институции и големите търговски компании имат обособени отдели за събиране на просрочените вземания, които да подпомагат този процес. Друг инструмент, който кредиторите ползват, е предоставянето на ангажимента за събиране на вземанията на колекторски компании. За да си осигурят постъпления в срок, много компании са разработили и механизми (най-често с известяване по електронен път), че датата за съответното плащане наближава.

От друга страна, просрочилите клиенти, изпаднали в трудна ситуация, обичайно избират да платят първо банковите си продукти и след това задълженията си към други финансови институции, телекомуникационни компании или компании за комунални услуги (сметка за вода или парно). Тук водещ е размерът на задължението.

Ето защо, напълно логично, просрочилите клиенти смятат за най-практично да платят първо кредита си с най-висока лихва, за да ограничат негативния ефект от просрочието.

Това, което ни съветват от ЕОС Матрикс, е да бъдем инициативни. Ако по една или друга причина не можем да се справим с плащането си в рамките на указания срок, много по-добре би било да се свържем с кредитора си, за да го информираме за настъпилата ситуация и да се опитаме да предоговорим срока за плащане. Кредиторите имат интерес от това да получат вземанията си. В противен случай, бездействието ни би влошило ситуацията, тъй като увеличаването на дните просрочие води до натрупване на лихви, влошаване на кредитната история пред кредиторите и в краен случай, ако вземането стане съдебно – до ненужно оскъпяване за сметка на осъдения длъжник.

Подобни публикации

Разбиране на потребителските кредити срещу кредитите до заплата: сравнителна информация

redactort

Как да оцените вашите финансови нужди преди да заемете кредит

admin

Какви са разликите между заем и кредит?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .