Любопитно Психология

Самопознание или какво означава да си наясно с емоциите си и колко добре познавате себе си

 На едно по-високо ниво  вие ще сте способни да установявате силата, която притежават вътрешните ви чувства, за да обогатят житейския ви опиттова, което трябва да бъде разбрано и оценено подобаващо, ако искате да и задълбочите емоционалната си интелигентност.

Колко важно е самопознанието

Често се казва, че доброто себепознаване и търсенето на човешко щастие са тясно свързани едното следва от другото. И наистина човек трудно може да бъде доволен от живота си, ако вътрешно е объркан за това кой всъщност е и какво представлява. Не такъв изглежда е бил със Скрийминг Лорд Сач второстепенна рок звезда от 60-те години на миналия век, който участва и губи избори след избори, след като приключва с музикалната си кариера.
Можем да кажем той никога не е бил притеснен от това, че е последен на гласуването, вероятно защото никога не е очаквал да спечели. Изглежда прекалено е знаел какво означава да излезеш от
гримьорната и да хвърлиш в непрекъсната свирепа битка за загубена кауза. Предполагаме, че е бил мотивиран от удалата му се възможност да се прави на шут, да има съприкосновение с политици по партита, както и да участва демократичния процес- или пък просто наслаждавал да бъде под новините на прожекторите.
Но колко от нас има такова разбиране за собствените си чувства и импулси и са способни да използват тези свои познания, вземат жизненоважни решения, както и да формират и контролират поведението си? Опитът показва, че много често имаме грешно и нереалистична представа за самите себе си. На двете крайности- ние прекалено отчаяни от самите себе си или сме изпълнени с особено голямо себелюбие. Както и да е, и колкото и тежко да е, трябва да признаем, че разбирането точно какво представлява ми изобщо не е въпрос на мислене. Когато ви се наложи да обмисляте планове или да вземете решения, или да предприемете някакви действия, това кой сте всъщност се определя най-вече от силата на вътрешните ви чувства. Оттук следва, че колкото и да буди  възхищение импулсивното желание да успеете във всички области, трябва да се запитате какво става не само в главата ви, но и какво се случва с емоциите ви.

Какво се опитваме да докажем на себе си и на другите?

Обичайната мъдрост казва, че трябва да правим това, което умеем най-добре -,, върши това, което разбираш”. Така че трябва да внимаваме, докато не опознаем важността им, да не позволяваме емоциите да изопачат преценките ни.

Подобни публикации

Как да разпознаем съзависимите отношения

king content

Бъдещето на Земята: шестата раса и новата ледена епоха

admin

Опитайте да не се смеете :)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .