Полезно Психология

Психолозите съветват: Изразете мнението си настойчиво, но не агресивно

Ако имате да споделите мнение в разговор или на събрание, но се чувствате толкова срамежлив и плах, че просто загубвате дума и ума, то вие не можете да контролирате емоциите си. Ако попаднете в такава ситуация, трябва да намерите начин да сложите ред във вътрешния си емоционален свят, за да промените поведението си.

Един от вариантите е да тренирате себе си да бъдете по-настойчив и да не се поддавате на чувството за срам или стеснителност. Тук опасността идва от това, че според вашите представи настойчивото поведение може да се превърне в агресивно или пък напротив да се затворите в черупката си само защото сте позволили на чувствата си да излязат на показ и съответно да не можете да си изразите както трябва. Ето защо много е важно да правите разлика между настойчивото и агресивното поведение.

Настойчивото поведение, е когато изразявате мислите си, чувствата си убежденията си по ясен, директен и откровен начин, без да засягате или обиждате другите. Настойчивостта включва израсна респект и зачитане като на вашите собствени нужди и чувства, така и на тези на останалите. И обратно- вие се държите агресивно, ако изразявате мислите, чувствата и убежденията си по начин, с който обиждате, унижавате, подценявате или подчинявайте други хора.

Една от честите и особено малодушни форми на агресия, желанието да обиждате е прекалено явно, е подмятането на заядлив и болезнени забележки, без да обръщате внимание на последствията от тях.

С други думи агресията съществува тогава, когато не отдавате необходимото уважение на мнения и чувства, различни от вашите поведение, което показва липса на всякакъв самоконтрол и съчувствие. Разбира се, че може да изберете да продължавате да се държите настойчиво, като пропуснете да изразите мнението си, чувствата или убежденията си ясно и откровено, или пък го направите по толкова неразбираем начин, че става много лесно за останалите да ви игнорират. А оттук какво следва- това не може да не го подчертаем- не настойчивото поведение е почти толкова показателно, колкото и агресивното, за неправилното контролиране на чувствата. Ето защо това не е емоционално интелигентна реакция и поведение.

Така че защо хората не се държат настойчиво? Защото обикновено хората изпитват страх от репресивни мерки, злато контактуват с представители на властта, нямат желание да,, разклащат лодката”, като причините за това настойчиво поведение са желанието да угодят на някого, липсата на самочувствие и ниската самооценка. Вярно е наистина, че се изисква голяма решителност, за да ванчето за първи път публично за лошото обслужване или да оспорите мнението на някой представител на властта, но след като веднъж се научите да се изразявате по този начин, бързо ще свикнете и ще се освободите от задръжките си.

Защо да си налагате да мълчите и да приемате второкласно отношение или мнение? Така че смело изразете какво мислите, много направете спокойно и благо възпитано. Ще се почувствате емоционално по-добре и достатъчно силни че сте го направили.

Подобни публикации

Как се тръгва с кола

admin

Предимствата на контейнери под наем за временни нужди

admin

Как се е промел идеалът за красота от древността до днес

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .