Култура

ПЛАТФОРМА „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“ новият проект на ВИА ТЕАТЪР и НФК

Екипът на ВИА Театър и неговите партньори започнаха работа по надграждане на създадената през 2020-21 година с финансовата подкрепа на НФК, „Виртуална интерактивна куклена сцена. – https://viatheatre.net/ !

Надграждането е свъзано с обновяване на цялостната визия и функционалност на платформата и превръщането и в Портал-сцената за Виртуални интерактивни изкуства, финансиран по Проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез портал-сцена за виртуални интерактивни изкуства“ осъществяван с финансовата подкрепа на „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК по Договор No VRCHKO-22-67 06/09/2022. https://www.facebook.com/theatrevia/posts/pfbid027PcHRxZQdzUhDJiQkRckjjSWjv6tQiy135dto1qmypVPbu3L1w23zMSebSWDpar1l

 

Новият етап от дългосрочната стратегия на ВИА за развитие на концепцията «Виртуални интерактивни изкуства» е създаването на Платформа за свободни артисти и независими творчески организации (в сферата на изкуството и социално ангажираните изкуства)

Портал-сцената е замислена като интернационална платформа за артисти и артистични групи от цял свят. Тя си поставя за цел да работи за представянето на млади творчески личности и творчески екипи, да ги подкрепя в тяхното популяризиране у нас и в чужбина. Да генерира поток от аудитория, която да насочва към основните канали и сайтове на всеки творец. Организациите и творците от своя страна, ще имат възможност да управляват своята база данни и при желание да излъчват на живо безплатно или платено съдържание. Аудиторията също ще може да създава свои профили, като с лекота ще може да премине от категорията «зрител» в «творец», да започне да представя съдържание и да работи за оформяне и популяризиране на свое творческо лице.

Част от планираните събития на външни организации са:

  • Представяне на МТФ „Театър на отговорността“ в дигитален формат. Фестивалът е свързан със документалния и социално ангажирания театър (партньорство между ВИА Театър и Сдружение „Театър на отговорността“).
  • Онлайн провеждане на Световна конференция на Word Mime Organisation (WMO) (Word Mime Conference 2023)
  • Word Mime Chat, серии от уъркшоп-лекции със световно утвърдени имена в изкуството на Пантомимата, партнорство на ВИА Театар и WMO. (реализация 2022-23)
  • „ВЕЧНИЯ МАРСО“, предстоящ хибриден пантомимен спектакъл, коопродукция на ВИА Театър и WMO, с участието Батист Марсо и Джеси Айзенберг. По случай 100 години от рождението на Марсел Марсо.
  • Онлайн представяне на авторска продукция на свободни творци от цял свят, членове на WMO.
  • „ВСЕЛЕНАТА НА СЕТИВАТА“, проектна идея за синестетичен спектакъл –
    сценично взаимодействие в реална и виртуална среда, коопродукция на ДКИ Къща Музей Панчо Владиеров и ВИА Театър (творчески проект „SYN(es)THESIS 2023“ с участие на НМА, НХА, НДК Класик ФМ радио и с финансовата подкрепа на Министерство на културата.)

Платформата „Виртуални интерактивни изкуства“ се реализира по концепция на проф. д-р Велимир Велев цели и да подобри и разшири достъпа до изкуство, да изследва и развива нови аудитории, в нея е заложена стратегия за подкрепа на свободни артисти, независими творчески организации, социално ангажирано изкуство и творци със специални потребности.

Следим с интерес развитието на ВИА Театър и очакваме с нетърпение подробности относно новите функции на платформата.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria към програма “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ по проект „Стратегическо развитие на ВИА Театър чрез Портал-сцена за Виртуални интерактивни изкуства“ (Дог.№ VRCHKO-22-67 06/09/2022)

Подобни публикации

Луковитското златно съкровище на траките

admin

ТОМ ТЕАТЪР & СЦЕНА-ПОРТАЛ „ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА“

admin1

СЦЕНА-ПОРТАЛ «ВИРТУАЛНИ ИНТЕРАКТИВНИ ИЗКУСТВА» ЗА ВТОРИ ДЕН НА LOZENETS ART AND CRAFT FEST

admin1