Любопитно

Лаборатория за интеракция между човешкото тяло и алтернативни форми на дигитална реалност

ВИА ТЕАТЪР и програма „ТВОРЧЕСКО РАЗВИТИЕ ’22“ към Национален фонд „Култура”, стартират иновативен интердисциплинарен обучителен модул:

Проект “Лаборатория за интеракция между човешкото тяло и алтернативни форми на дигитална реалност“.

Обучението има задача да осигури лабораторна среда на млади артисти, изпълнители, студенти и професионалисти, предоставяйки им достъп до нови технологични платформи и инструменти с цел придобиване и равиване на нови умения за приложение на дигиталните технологии в областта на съвременните изпълнителски изкуства.

⁃ Запознаване и експериментиране със съвременни иновативни технологични концепци

⁃ Физическо и дигитално присъствие в алтернативни дигитални реалности, като добавена, смесена и виртуална реалност.

⁃ Придобиване на нови дигитални умения в работа с хардуерни и софтуерни системи за сценично физическо-компютърно взеимодействие.

„Тази лаборатория ще бъде изключително полезена за всички сценични изпълнители. Новите технологии трябва да се разберат и да се „усвоят“ като художествено средство в театралната естетика, а не като ефектна техническа „кръпка“ на сцената. Все още има какво да се желае в тази посока и, надявам се, този курс ще помогне за това, като силно се надявам на интерес у младите колеги и студентите от различните Висши театрални училища да имат време да се включат. – споделя ръководителят на проекта проф. д-р Велимир Велев.

„Това е част от обучението на бъдещето – тялото е мостът между реалния и виртуалния свят. Модулът е изключително полезен за всички професионалисти в областта на театъра на движението, мимове, танцьори, пърформъри. Един смислен проект подкрепен от НФК!“, коментира като експерт Доц. д-р Маргарита Божилова, преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София.

Ментори и лектори са двама от сериозните професионалисти в тази сфера – доц. д-р Венелин Шурелов и Михайло Николич.

Проектът е надграждане на цялостната линия на ВИА ТЕАТЪР в изследване, обучение и развитие на нов тип творци, в крак с духа на времето.

Всеки желаещ може да подаде своята заявка на e-mail: viatheatre@gmail.com и на GSM: 0883462645. Краен срок 10.02.2023 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма„ТВОРЧЕСКО РАЗВИТИЕ ’22“.

https://www.facebook.com/via.laboratory

 

Подобни публикации

Недостатъци срещу предимства на инвестирането в апартамент

admin

Общуване с починали (Част 2)

admin

Най-забавните номера, правени в тоалетна! (МНОГО СМЯХ)

admin