Финанси

Особености на счетоводството в транспортните компании, свързани с транспортните разходи

Фирма за възстановяване на ДДС от ЕС 

Показателите, които трябва да се вземат предвид при определяне на разходите, включват:

  • Пробег на автомобила;
  • разход на гориво;
  • Разход на горива и смазочни материали;
  • Консумация на добавки и други работни течности;
  • Поддръжка;
  • Основни ремонти.

Пробегът се записва чрез сваляне на данните за километража от главния счетоводител на московската транспортна компания и посочването им в пътните листове на водачите.

Нормите на потребление на горива и смазочни материали и бензин или дизелово гориво се определят въз основа на тарифи, приети от самата компания или нормите на Министерството на транспорта. Потреблението на други материали се формира от характеристиките на превозните средства, а разходите за ремонт се отписват като действителни разходи през текущия период.

Освен това за основния ремонт се използват средства от резервите, които може да създаде главният счетоводител на транспортната фирма.

В допълнение към изброените разходи, за които има специално оформени норми, има допълнителни разходи за предпътуване и периодични медицински прегледи, застраховка на автомобили и превозвани стоки, заплащане на пътуване по магистрали и др. Те също трябва да бъдат включени в счетоводството и данъчното счетоводство на транспортните фирми.

Три начина да организирате товарите си

Колко трудно е простото! Понякога подготовката на ясни, разбираеми действия се оказва толкова сложна и многозадачна, че измамна простота се превръща в капан.

Да вземем например превоз на товари . Изглежда всичко е пределно ясно – да се транспортират стоките от едно място на друго. Но когато безкрайни документи, търсения на коли , изчисления на скорости и плътност на трафика, застрахователни проценти и суми на разходите изведнъж започват да влизат в проекта , става ясно, че превозът на товари е едно от най-объркващите и обезпокоителни неща, с които трябва да се справи неподготвеният човек.

И така, как организирате превоза на товари?

Има три начина:

Метод 1. Организация на корпоративен транспортен отдел.

Сложността е висока. Ефективността е висока.

Първият начин е създаден за онези щастливи организации, които не трябва да пестят, за да оцелеят. Тук те редовно ходят по клонове и извършват големи доставки. Тук могат да си позволят дузина нови служители и няколко големи камиона.

Тези, които организират превоз на товари по този начин, самостоятелно закупуват автомобили и създават за тях цял персонал – шофьори, товарачи , спедитори , диспечери, автомеханици. Наскоро персоналът включва лекари, които следят здравето на шофьорите преди полети на дълги разстояния, и адвокати, които участват в застраховка на товари .

Печелившо ли е да създадете свой собствен транспортен отдел?

Да, но при едно условие – компанията ще може да осигури сто процента натоварване на полетите при нормална работа. И само големи организации са способни на това.

Метод 2. Коли под наем.

Сложността е ниска. Ефективността е средна.

Броят на поддръжниците на втория метод намалява. Да, не е трудно да наемете товарен транспорт, но това не отнема главоболията. Някой все пак ще трябва да се откъсне от бизнеса и да изготви маршрут, да потърси собственици на необходимите автомобили, да преговаря с тях и след това – ако проектът изисква – да наеме товарачи , монтажи , спедитори . Освен това често наемодателите не предоставят шофьорски услуги и ще трябва да платите сами горивото.

Вторият метод обаче има своите предимства – не е необходимо да поддържате автопарк, да плащате „ допълнителни “ служители, да харчите пари за редовна поддръжка … поръчване на превоз на товари в транспортна фирма .

Метод 3. Свързване с транспортната фирма.

Сложността е ниска. Ефективността е висока.

Поръчването на превози на товари от специалисти в тяхната област – служители на транспортни компании – отговаря на почти всички. Нито големите компании, нито малките частни предприятия искат да отпаднат от работния график и да се заемат с непознати досега неща – планиране на маршрут, поръчване на автомобили и търсене на застрахователна компания.

Каква е простотата на третия метод?

Без подготовка за превоз на товари. Най-трудното тук е да намерите транспортна компания, да се обадите, да очертаете същността на проекта и да се срещнете с оценител. Всичко. По-нататъшната работа е бизнес на превозвачите.

Транспортната компания сама ще изчисли разходите за транспорт, ще избере автомобили и служители, ще сключи споразумение с вас , ще подготви всички необходими разписки и, ако желаете, ще организира застраховка. За да доставяте товари от една точка до друга, не е необходимо да поддържате паркинг, да плащате бензин или да търсите тези, които ще предоставят свързани услуги – спедиция, такелаж, монтаж-демонтаж или монтажни работи.

Клиентите на транспортни компании не познават трудностите с технологиите. Големите фирми са готови да използват най-рядкото товарно оборудване и всички видове транспорт – автомобилен, железопътен, авиационен и морски – в проекти. Опитайте се да наемете самолет бързо!

Кой от трите е най-добрият начин?

Няма такъв. Всички те са в търсенето, което означава, че са еднакво ценни. Номерът е да разберете неудобството и разходите, които можете да поемете, за да преместите товар от едно място на друго. Или може би – ако използвате третия метод – няма да се налага да приемате нищо.

Подобни публикации

Как да водим финансови отчети: три отчета, които ще ви отворят очите за реалното състояние на бизнеса

admin

Как да избегнете проблеми с плащанията по кредитите при икономически спад

admin

Защо кредитната ни история е толкова важна при кандидатстване за заем

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .