За Дома Полезно

Защо продажбите на матраци скочиха по време на локдауна

жена се събужда отпочинала на полиуретанов матрак

Противоепидемичните мерки пролетта изправиха много хора пред предизвикателството да работят от вкъщи. Колкото и удобно да звучи си има и много недостатъци, като главният недостатък е точно това – прекалено удобно е. Според E-sleep, продажбите на двулицеви матраци и матраци с мемори пяна по време на предишният локдаун, в началото на годината, са се увеличили драстично. Решихме да проучим по-подробно защо се е получило така и какви причини са довели до това увеличено потребление.

Повече прекарано време в спалнята

На първо място, когато работиш от вкъщи, се увеличава времето, което прекарваш в леглото. Например, вместо да ставаш рано и да похабяваш 30 мин. или дори час в пътуване до работа, ти най-вероятно използваш това време да поспиш до по-късно.

Много от младите хора не притежават специална стая в домовете си за офис и работят от кухненската или холната маса. Там обаче, позата им не е правилна и съвсем скоро те се изморяват, заболява ги гърба и си лягат в леглото с лап топа, очаквайки матракът да ги накара да се чувстват по-комфортно.

Повечето време, прекарано в леглото обаче не означава повече сън или по-добра почивка. Това се получава така, защото макар и да знаем, колко е важен матракът за добрата почивка, забравяме да го подменяме редовно. Даже нещо повече, чакаме матракът да стане изключително стар и почти да не може да се спи на него, за да го подменим. Когато обаче ни се наложи да си останем вкъщи, осъзнаваме колко износен е и как ни боли гърба заради него. Много често пружинните матраци се износват за отрицателно време, особено ако не са с покет пружини. Металните намотки изскачат и ни карат да спим неспокойно.

Това е и причината, по време на локдауна, много хора да са осъзнали, че всъщност имат належаща нужда от нов матрак. А когато си се наситил на пружини, естествената реакция е да предпочетеш друг тип матрак, който носи по-високо ниво на комфорт – латексов матрак, с мемори пяна или с висококачествена пяна.

Кои матраци са най-добрият избор за болки във врата и гърба?

Безспорно, друг недостатък на локдауна е лошата поза на работещите от вкъщи. Освен ако сте изключително дисциплинирани и не стоите с идеално изправен гръбнак, то болките в тази област на тялото ви са сигурни на 100%.

мъж отпочива на легло

Ортопедичните матраци са твърди. Няма точна категоризация, кой матрак задължително трябва да се счита за ортопедичен и кой не, но можете да се ориентирате по твърдостта им. Освен това, още при изработката, фирмата производител, ако е искала да заложи ортопедични свойства в матрака, ще го е отбелязала в информацията към него. Латексовите матраци например се отличават с висока твърдост. Лягайки на тях, човек получава подкрепа на таза, коленете, глезените, раменете и врата. Точно там  е необходима най-много подкрепа, за да може тялото да се отпусне и да почине качествено.

Да работите ли от леглото?

Дори и да сте си закупили нов матрак и той да е невероятно удобен, нашият съвет е да не работите от леглото. Освен фактът, че няма да сте седнали, а легнали или полуизлегнати, има и още едно неприятно последствие – мозъкът ви ще приема леглото, като място за работа, а не за почивка. Това на практика означава, че вечер, когато си легнете, съзнанието ви ще приеме, че ще работите и ще ви трябва повече време, за да се унесете.

Ето и още някои съвети за добър сън:

  • Закупете си хипоалергенен матрак, ако имате проблеми с алергиите;
  • Не използвайте телефона си за приспиване, защото светлината от екрана ще ви държи по-дълго време будни;
  • Стойте хидратирани;
  • Ако не искате да си закупите нов матрак, можете да вземете топ матрак, който да омекоти матрака.

Подобни публикации

Епоксидна боя – предимства и недостатъци

admin

Парфюм от древността до днес

redactort

Рокля за всяка фигура

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .