Полезно Технологии Факти

От какво зависи цената на дограмата

 

Когато дойде време да се сменят прозорците и вратите у дома, обикновено всички правим едно и също: събираме оферти от няколко фирми и избираме най-ниската цена. Но дали това е добър варианти? И защо цените за един и същи прозорец могат да бъдат наистина толкова различни?

На тези въпроси ще отговорят днес експертите на „Рино Системс”, специалисти в производството и монтажа на алуминиева и PVC дограма.

От какво зависи цената на дограмата?

Като начало дограмата може да е дървена, алуминиева или PVC. Но дори когато сте се спрели на конкретен материал, отново може да се получи съществена разлика в цената.

Всеки прозорец или врата се състои от няколко основни компонента – рамка, стъкло, дръжки, панти и обков. Всеки един компонент може да бъде изработен от различни материали и с различно качество и това да промени цялостната цена в офертата. Ето как изглежда това на практика.

Производител на профила

Различните производители създават различно качество, в зависимост от суровините и технологиите на обработка на продукта си. Например един PVC профил, изработен от вторична пластмаса, ще е доста по-евтин, но и по-некачествен от профил със същите параметри, произведен от първична пластмаса.

Брой на камерите в профила

Колкото повече камери има профилът, толкова по-добра изолация осигурява, но производството му изисква повече материали и по-сложни технологии. Това налага повишаване на цената с повишаване на броя на камерите.

Цвят на профила

Най-евтина е бялата PVC дограма. Всеки друг цвят повишава цената, а най-скъпи са двуцветните варианти, в които външната и вътрешната страна имат различни окраски.

Брой и вид на отваряемите части

Колкото повече отваряеми части има прозорецът, толкова по-висока става цената му.

Обков и посочност на отваряне

Обков се нарича механизмът, който осигурява отварянето и затварянето на крилата на прозорците и вратите. Различните обкови могат да осигуряват различен начин на отваряне – нормално, двуосно (по хоризонтала и по вертикала), обикновено плъзгане, хармоника, плъзгане с придърпване, плъзгане с повдигане и др. Освен това дори еднаквите по тип обкови могат да имат различна дебелина и качество, което отново създава разлики в офертите.

Дръжки и панти

Разбира се, различните видове дръжки имат различни цени. Освен това някои прозорци и врати изискват поставянето на повече панти, които да осигурят по-голяма стабилност и здравина на крилото.

Вид на стъклото

Дори всички стъкла да ви изглеждат еднакви, те не са. Прозрачните могат да бъдат обикновени, многосезонни или Ка-стъкла с повишена енергоефективност. Всяко едно от тях има различна цена. Предлагат се и затъмнени стъкла в различни цветове, самозатъмняващи се, отражателни и орнаментирани стъкла.

Цената зависи не само от вида, а и от дебелината на стъклото, дебелината на стъклопакета и броя стъкла, включени в него.

Допълнителни аксесоари

Комарници, козирки, первази, щори – те също са различни видове и могат да създадат разлика в крайната оферта, която ще получите.

Цена на труда

Иска ни се всички майстори да работят еднакво качествено, но това не е така. Затова част от разликите в офертите идват от разлики в заплащането на екипа. Естествено, по-ниското заплащане често е свързано с по-ниска квалификация на специалистите.

Нашият съвет е да не избирате задължително най-ниската оферта, а да разпитате внимателно какво точно ще получите срещу парите си и да прецените кой е оптималния за вас вариант.

Подобни публикации

Как дамите могат да спестят време и пари

redactort

Аномалиите на човешкото тяло

admin

Рокля за всяка фигура

admin