България Любопитно Полезно

Правила за безопасност на детската площадка

Детските площадки са любимо място на много майки и деца. Там те прекарват време на открито, като се забавляват, играят, тренират и завързват приятелства. Звучи страхотно, нали? И все пак е важно да не забравяме, че пързалките, катерушките, люлките и другите съоръжения могат да бъдат опасни. Не само когато са дефектни или счупени, а и когато се използват невнимателно.

Все пак можете да направите играта на площадката по-безопасна за децата, като следвате няколко прости правила.

Проверявайте съоръженията

Без значение дали се намират в дома ви, или на обществено място, добре е да проверявате изправността на съоръженията всеки път, когато посетите площадката. Дори да сте били в парка вчера, днес може да се окаже, че люлката е счупена или пързалката се клати.

Ако денят е слънчев, пързалката и металните пръти могат да са твърде горещи и да предизвикат изгаряне за секунда. Ако денят е студен, могат да са ледени и да наранят ръцете. Обяснете на децата, че не бива да използват увредените и опасни съоръжения.

Не оставяйте децата без надзор

Стойте винаги на една ръка разстояние от малките деца, които все още не могат да преценяват разстоянията и не са се научили как да използват безопасно съоръженията. Но дори малчуганите да са пораснали и да ви се струват достатъчно умели, никога не се улисвайте в разговори дотолкова, че да ги оставите без надзор. Така ще имате възможност да реагирате навреме при възникнала потенциална опасност или да окажете веднага първа помощ, ако някое от тях се нарани.

Научете децата да използват уредите правилно.

Задължително е децата да знаят как да използват всяко едно от съоръженията така, че да не създават опасност за себе си или за останалите. Научете ги на следните правила:

* Никога да не бутат другите деца, особено ако са на пързалката, люлката, катерушката.

* Когато използват пързалка, да се качват по стъпалата, като се държат за парапетите и не се надвесват над тях.

* Да се спускат по пързалката само седнали, с изправен гръб.

* Да не се спускат по пързалката, ако детето пред тях не е приключило със своето спускане и не се е отстранило на безопасно разстояние.

* Да не стоят пред пързалката, а да се отстраняват веднага след спускане.

* Да стоят далече от люлките, когато някой ги използва.

* Да се люлеят винаги седнали и да се държат за люлката.

* Да не се качват по двама на люлка, предназначена за един.

* Да оставят велосипедите, раниците и собствените си играчки така, че да не пречат на другите деца да използват съоръженията.

* Да не използват съоръженията, ако са мокри, тъй като стават прекалено хлъзгави и опасни.

* Да не носят дрехи с връзки, гердани или чантички с дълга дръжка, докато играят на площадката. Дългите ленти могат да се закачат на съоръженията и да задушат детето.

Ако искате да сте убедени в сигурността на съоръженията, направете си кът за игра в двора и канете приятелите на децата си да се забавляват заедно там. В магазин „Комсед” се предлагат страхотни играчки и площадки за двора в различни размери и цветове, които бързо ще се превърнат в любимо място на малчуганите.

Подобни публикации

Нова теория за времето показва, че настоящето и бъдещото съществуване едновременно

admin

Как сами да се справим с отпушване на каналите

admin1

Как се е образувала луната? (Видео)

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .