Финанси

Създаване на добра кредитна история

Създаването на добра кредитна история е от съществено значение за много аспекти от вашия финансов живот, от наемането на апартамент до получаването на заем. В тази статия ще предоставим изчерпателно ръководство, което да ви помогне да изградите кредит от нулата.

Разберете какво е кредит и как работи

Преди да започнете да трупате кредит, важно е да разберете какво е кредит и как работи. Кредитът е мярка за това колко надежден сте като кредитополучател. Когато вземете пари назаем или използвате кредит, вие по същество вземате заем, който ще трябва да върнете с лихва. Вашата кредитна история е запис на това колко добре сте управлявали кредита и дълга си в миналото и се използва от кредиторите за определяне на вашата кредитоспособност.

Вземете защитена кредитна карта

Най-лесният начин да започнете да трупате кредит е да получите защитена кредитна карта. Защитената кредитна карта е обезпечена с депозит в брой, който правите, когато откривате сметката. Този депозит служи като обезпечение и гарантира, че ще можете да изплатите всички салда, които натрупате. Защитените кредитни карти обикновено са по-лесни за получаване от традиционните кредитни карти, което ги прави чудесен вариант за тези без кредитна история.

Използвайте кредитната си карта отговорно

След като имате защитена кредитна карта, важно е да я използвате отговорно. Това означава да правите малки покупки и да изплащате баланса си изцяло всеки месец. Изплащането на салдото ви в пълен размер всеки месец ще ви помогне да избегнете такси за лихви и ще се уверите, че нямате салдо, което може да повлияе отрицателно на вашия кредитен рейтинг.

 Помислете за заем за изграждане на кредити

Друг вариант за изграждане на кредит е да получите заем за изграждане на кредит. Кредитният заем е малък заем, предназначен да ви помогне да установите кредит. Когато вземете заем за изграждане на кредит, заемодателят ще държи средствата по заема в отделна сметка, докато не изплатите заема изцяло. Докато правите плащания по заема, заемодателят ще докладва вашата история на плащанията на кредитните бюра, като ви помага да изградите кредит.

кредити

Станете оторизиран потребител

Ако имате приятел или член на семейството с добър кредит, може да сте в състояние да станете оторизиран потребител на тяхната кредитна карта. Това означава, че ще имате достъп до тяхната кредитна карта и ще можете да я използвате, за да правите покупки. Докато основният картодържател извършва плащания навреме, това да сте оторизиран потребител може да ви помогне да изградите кредит.

Наблюдавайте кредитния си отчет

Когато започнете да изграждате кредит, е важно редовно да наблюдавате кредитния си отчет. Вашият кредитен отчет е запис на вашата кредитна история и се използва от кредиторите за определяне на вашата кредитоспособност. Редовната проверка на вашия кредитен отчет ще ви помогне да идентифицирате грешки или неточности, които биха могли да навредят на кредитния ви рейтинг.

Заключение

За да изградите кредит от нулата, вземете обезпечена кредитна карта, използвайте я отговорно, помислете за заем до заплата, станете оторизиран потребител и редовно следете кредитния си доклад. Като следвате тези стъпки, можете да създадете добра кредитна история и да постигнете финансовите си цели.

Подобни публикации

Кредит без лихва – реалност или просто поредната илюзия

admin

Ръстът на кредитирането все повече притеснява банкери и анализатори

admin

Капаните на кредитните карти. Бъдете внимателни!

admin