За Дома

Как да създадете перфектната атмосфера чрез луксозно осветление за дома?

осветление в дома

Винаги е добра идея да се погрижите за атмосферата и усещането на стаите у дома. Интериорът трябва да ви вдъхновява, да ви кара да се чувствате добре и да доставя удоволствие на сетивата ви. Един от факторите, които най-много афектират това, е именно осветлението в стаите. Специалистите от Lightluxury, магазин за осветителни тела за дома, са стигнали до заключението, че осветителните тела могат да ви предразположат към комфорт или обратното, да подтикнат тялото ви да стои под постоянен стрес. Спрямо това е задължително да внимаваме при подбора им, когато обзавеждаме.

Благодарение на светлината успяваме да разграничим и работните пространства от зоните в дома, които са предназначени за отдих. Стилът на осветителните тела, както и вида светлина, който отдават, могат да зададат тона на стаята и да откроят нейното предназначение. Следват няколко съвета как да подходите при избора на луксозно осветление за дома.

Изградете си план на действие

При всеки интериорен проект, който включва избор на декор и правилното му позициониране в стаята, трябва да се изгради план и стратегия на действие. Тъй като всяка стая от дома има своето предназначение и важни аспекти, които трябва да се имат предвид. Например, кухнята и дневната често споделят една стая, но въпреки това могат да бъдат в различен стил.

За да имате план и стратегия за подбор на осветление е добре да си отговорите на няколко ключови въпроса:

  • За какво се използва стаята?
  • През коя част на деня ще се използва най-много?
  • Има ли достъп до естествена слънчева светлина?
  • Има ли архитектурни пречки за преодоляване?
  • Какъв стил и атмосфера на мястото целите да пресъздадете?

Например, ако искате да сложите луксозно осветление в кухнята, ще трябва да съобразите съществуващия стил на стаята. За да готвите ефективно ще ви трябва повече светлина.

Осветление на различни слоеве

В най-общия случай всяка стая от вашия дом ще се ползва за множество различни активности: работа от вкъщи, рекреационна дейност, физически упражнения и т.н. Поради тази причина може да е добра идея да създадете различни степени на осветяване чрез слоеве. Например, разположените по-високо на тавана осветителни тела създават усещане за простор, като в същото време предоставят достатъчно силна светлина. От друга страна, луксозно осветление по стените създава сегментиране на светлината, както и дава нови начини да се използва мястото, например за четене, или пък вършене на друга работа в една от зоните на стаята. Поставянето на няколко вида различно осветление спомага за това да се максимизира употребата на мястото.

осветителни тела вкъщи

Обърнете внимание на вида светлина

Ясно е, че искате да спестите енергия чрез подходящите енергоспестяващи лампи и крушки. Но какви точно са спецификациите, на които трябва да обърнете внимание? Ето няколко от тях:

  • Ватове – колко осветена искате да е стаята;
  • Температура на светлината – тук се запитайте за това каква атмосфера искате да създадете в стаята. Студената температура или иначе казано по-синя светлина, спомага за по-приглушено осветяване, докато по-топлата температура е по-добра за работни помещения;
  • Енергийна ефективност.

Изберете върху какво ще акцентирате

С толкова много възможности за всяка стая може да забравите, че луксозното осветление за дома всъщност ще ви позволи да откриете най-добрите детайли от всяка стая. Помислете кое е онова нещо от стаята, което бихте желали гостите да виждат първо. Може би това е декора по стените или пък мебелите, около които ще се събирате. Може да постигнете такъв ефект чрез поставяне на правилния вид светлина в тази област. Например, красив полилей ще акцентира перфектно на масата за вечеря.

Обърнете внимание и на практическия аспект

Луксозното осветление за дома трябва да е практично, а не просто красиво. Ако сте избрали конфигурация, която не носи достатъчно светлина, то вие няма как да максимизирате ефекта от него. Затова е важно да съчетавате практичното с красивото.

Тези съвети ще ви служат добре за да направите най-доброто решение за луксозно осветление в дома.

Подобни публикации

Защо е добра идея да купим микровълнова фурна с транспортен дефект?

admin

Страхотни идеи, които можете да реализирате със самозалепващо се фолио

admin

Начини за насърчаване на рециклирането след извозване на отпадъци

admin