Факти Финанси

Ниските лихви няма да се повишат през идните няколко години

Поне до средата на тази година няма да има големи промени на съществуващите лихвените проценти от Европейската централна банка. Допуска се, че може да има коригиране на лихвените нива, но тези промени ще се съвсем леки. Очаква се колебанията им да са до степен, която няма да се отрази върху вноските за погасяване на вече съществуващи заеми. Тази позиция споделя Иван Стойков, който е старши икономически анализатор в предаването „В развитие“.

По негови думи обаче в дългосрочен аспект е възможно да е увеличат самите лихви по заемите. Той споделя още, че в исторически план, ниските лихвени нива, които се наблюдават в последно време, показват, че шанса размера на лихвите да почне да се покачва е чувствително по-висок от шанса, той да продължи да се понижава. В идните няколко години лихвеният спад по всяка вероятност ще продължава да е налице, но в дългосрочен аспект, тази картина не може да не се промени.
Финансовият експерт споделя, че най-популярния за българските домакинства заем определено е ипотечният. Според експерта, това е резултат на икономическия ръст и по-примамливите кредитни условия в последните години. Същевременно обхватът на т. нар. „лоши“ или непогасявани кредити у нас намалява, като се позовава на отчети на БНБ. Според тях необслужваните заеми към момента са се понижили до 8,5%.

Иван Стойков счита още, че при кредитните компании, които формират сегмента на бързите кредити на кредитния пазар у нас, се отчита и понижаване на отпусканите заеми с цели 20% само за едно тримесечие. Анализаторът коментира, че според него това се дължи на факта, че много компании продават и изкупуват подобни заеми от други фирми, за да бъде стабилен общия портфейл от кредитните банкови и небанкови финансови организации.

 

ВИЖТЕ НАЙ-ИЗГОДНИТЕ КРЕДИТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК :

 

Подобни публикации

Комисията за защита на потребителите съди 9 фирми за бързи кредити

admin

Мечът на хан Кубрат, открит сред съкровището от Малая Перешчепина

admin

Заеми и безвъзмездни средства: каква е разликата?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .