Любопитно

Културното значение на кафето по света

кафето около света различни традиции

Няма съмнение, че кафето е сред най-широко консумираните напитки по света. С около 2 милиарда чаши, продавани всеки ден, кафето си е извоювало своето място в живота на мнозина.

Докато някои хора пият кафе капсула Nespresso всяка сутрин, за да се разсънят и да са готови да посрещнат предизвикателствата и радостите на деня, то други предпочитат гореща чаша еспресо по пътя за офиса си. Понякога навиците за пиене на кафе са културно обусловени и зависят от мястото, където живеем. Значението на кафето за различните общности по света може да ви изненада с многообразието си. Ще ви разкажем за много интересни ритуали из целия свят. Приятно четене!

Какво е значението на кафето в Индия?

Индийците се наслаждават на кафето си още от XVII в., когато то е въведено за първи път в южния регион от суфистки светец на име Баба Будан. Днес, ако посетите който и да е дом в южната част на Индия, със сигурност ще бъдете посрещнати с чаша кафе, известно като каапи.

За разлика от познатите машини за капково кафе, индийското кафе се приготвя с помощта на уникално филтърно устройство. То се приготвя постепенно, изсипва се в метална чаша, след което се допълва с мляко и захар, за да стане готово за пиене.

Кафето и Саудитска Арабия

Саудитците имат специфичен етикет, когато става въпрос за сервиране на кафе. На гостите се сервира кафе („кава“) само от дясната им страна, а не от лявата. При семейни събирания първо се сервира на бащата, а след това на по-възрастните от първа степен и на роднините. Следват другите гости. Най-младият трябва да сервира на по-възрастните хора. Ако това е високопоставено събиране, сервирането на кафето задължително трябва да следва традицията.

Поднасянето на кафе в Етиопия

Смята се, че Етиопия е родината на кафето и всички там обожават тази напитка. Можете да го разберете по техните празници, които винаги включват и специално пиене на кафе. Такива празненства са често срещани в етиопските семейства. Етиопците се наслаждават на кафето преди да си легнат. Приготвянето на кафе в Етиопия е духовен процес, който продължава не по-малко от час. По време на приготвянето на Bunna, местната дума за кафе, жените измиват обилно зърната във вода, след това ги пекат на печка с въглища, докато потъмнеят. Още по време на този процес, можете да усетите благоуханния аромат на изпечено кафе, който ще изпълни помещението. Зърната се стриват на прах с помощта на хаванче и чукче и полученият прах се изсипва в джебена – етиопски традиционен съд за приготвяне на кафе. Добавя се вода и се поставя на огъня, за да се приготви. Обикновено етиопците подправят кафето си с кардамони, карамфил и мед, за да постигнат отличителен вкус. Докато чакат кафето да се свари, на гостите или членовете на семейството се поднасят пуканки, хляб и ядки.

Китайският обичай за пиене на кафе

Китайците може би са възприели някои западни навици, когато става въпрос за начина, по който се наслаждават на чашата си кафе. Въпреки това кафето има специално място в каталога на китайската традиционна медицина. То е сред почитаните растения и се смята, че увеличава плодовитостта при жените. Точно както ние на запад се сещаме за чая, когато имаме нужда от гореща лечебна напитка, по този начин китайците се сещат за кафето.

млада жена се наслаждаа на кафето си

Навиците за пиене на кафе в Мексико

Културата на кафето в Мексико датира от повече от 300 години. Днес мексиканците могат да пият кафе по всяко време на деня. Обичайната напитка е известна като Café de olla, която често подправят с канела и piloncillo – вид нерафинирана тръстикова захар. Друг уникален аспект на пиенето на кафе в Мексико е, че го пият в глинени съдове, които според тях оказват ключово влияние върху вкуса му. Този навик на пиене на кафе е разпространен в селските и планинските райони на Мексико.

Пиенето на кафе в България и на Балканите

Ние тук също имаме особености, когато си правим кафе. На първо място, винаги очакваме много от кафето ни – да ни събуди, да е вкусно, да е ароматно, дори да направи деня ни по-приятен. Освен това, често използваме пиенето на кафе, за предлог, за да се видим с близки и приятели. Кафето в България е част от социалния живот, което е изключително любопитна тенденция. Това обаче е така на целите Балкани, а не само тук. При всяко положение, ако се чудите как да си направите ароматно и вкусно кафе, то спокойно може да поставите една кафе капсула Nespresso в машината и да се насладите на невероятното усещане.

За още информация: Nespesso.bg

Подобни публикации

Фотогалерия: Виетнам, победителят на три империи

admin

Вярвате ли в съществуването на извънземни?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .