Кредити

Кредитният пазар и икономиката ще се възстановят 2022 г.

С наближаването на края на 2021 г. видяхме, че повечето прогнози се сбъднаха. Още в началото на годината финансистите твърдяха, че ще ни предстои много интересна от икономическо отношение година. Точно спрямо прогнозите, последва висока инфлация, която за съжаление вече усещаме, банките вдигнаха леко лихвите по кредитите, а фирмите за бързи кредити онлайн, като Microcredit ги запазиха на същото ниво. Повишиха се цените на основни суровини, които внасяме и това се отрази на цените на редица стоки и услуги. Донякъде финансистите не познаха за количеството фалити, които предстояха през годината. Те бяха доста по-малко от очакваното. Според специалистите, държавните облекчения за кредитите и допълнителните финансови помощи са факторите, които са помогнали най-много досега. В това число влизат мерките 80/20, отлагането на плащането на вноските по кредитите и някои данъчни облекчения.

Какво ще предстои през 2022 г.?

До голяма степен, мненията отиват към двете крайности, за които ще ви разкажем по-долу.

Според една част от специалистите, ще има закъсняло покачване на лихвите в по-голяма степен, отколкото досега. Това е възможно да пренасочи потокът на хора, нуждаещи се от заем, към фирмите за бързи кредити. Причината са техните стабилни условия, спрямо банковият сектор, който в момента се влияе от държавата, а тя от Ковид ситуацията. А както сами се досещате, Ковид ситуацията напоследък е непредвидима. Освен това, когато хората кандидатстват за заем от фирма за бързи кредити, периодът за одобрение е кратък и ЦКР-то им не влияе толкова много. А очакванията са много хора, след края на кредитните облекчения, декември месец 2021 г., да им се влоши ЦКР-то, защото няма да могат да покриват вноските си по кредитите отново. Това ще ги направи нежелана аудитория за банките, които ще им отказват кредити, защото рискът ще е прекалено висок за тях. От друга страна пък бързите кредити са тези, които са свикнали да поемат по-висок риск, спрямо банковото кредитиране и те няма да имат проблем да отпускат заеми. Много вероятно е, ако тази прогноза се сбъдне да има и леко успокоение на пазара и увеличаване на потреблението.

Според друга част от финансистите, през 2022 г. ще последва растеж и инфлацията ще забави темпове. Цените на тока ще запазят едно поносимо ниво и бизнесът в страната ще си отдъхне. Това пък ще предизвика нови инвестиции и наемане на работна ръка, което ще подобри и кредитната ситуация. Определено тази прогноза е доста по-оптимистична и се базира на факта, че страните от Източна Европа, развиващите се страни, първи усещат негативните ефекти от инфлацията, но и първи ще излязат от нея.

Потреблението на домакинствата според втората прогноза също ще се увеличи, което е много добър стимул за всяка една икономика. На практика, това значи, че хората ще имат повече пари, с които да пазаруват и по-големи суми ще се завъртат в обращение.

възстановяване на ресторантьорския бизнес

Кои са бизнесите които ще имат най-голяма нужда от кредитиране през 2022 г.?

Ако приемем, че икономиката започва да се подобрява и в двата случая, то тогава ще последва възстановителна фаза и за най-засегнатите бизнеси, като ресторантьорски, хотелиерския, всички фирми, заети в сферата на забавленията и свободното време, като кина, театри, циркове и т.н. Най-вероятно обаче собствениците на тези бизнеси ще бъдат доста по-предпазливи отначало. Колко точно време ще трае тази фаза, до голяма степен зависи от народопсихологията и темпа, с който се повишава потреблението. Обнадеждаващ е фактът, че всички засегнати браншове са готови на преговори с държавата и на промени спрямо методите им на функциониране.

От друга страна банките и фирмите за бързи кредити най-вероятно ще бъдат насреща, предлагайки добри условия по кредитите, за да може всички да се възползват без това да им коства прекалено много. Това на практика означава адекватно ниски лихви, добри срокове за връщане, ниски такси и т.н.

Източник: https://microcredit.bg/

Подобни публикации

Трудно ли се намира спешен кредит веднага?

gri123

Как да управляваме изплащането на кредити по време на икономическа нестабилност

admin

Кредит без трудов договор

adminche