Кредити Обща категория

Съвети как да погасите заема си навреме

Своевременното погасяване на кредита гарантира чисто финансово досие, финансова стабилност и добри взаимоотношения с кредитната институция, отпуснала заема, повишава шансовете за получаване на по-голяма сума при последващо кандидатстване за кредит. Финансовата криза, загубата на работни места, инфлацията и оскъпяването превръщат в предизвикателство за редица потребители изплащането на заема в уговорения срок. Тук ще ви помогнем да се справите по-лесно и да съумеете да върнете средствата според договореното с няколко лесни съвета.

  1. Пренаредете приоритетите си

Ако целта е своевременно погасяване на кредита, а сте финансово затруднени, откажете се от всички ненужни разходи и си позволявайте само базовите. Сега не е времето за обзавеждане, покупка на луксозни стоки, скъпи козметични процедури, екскурзии.

  1. Подсигурете първо кредита

При получаване на месечното възнаграждение или доходите си отделете първо средствата за вноската по кредита. Останалата сума разпределете за най-важните разходи на домакинството – битови сметки, храна, лекарства.

  1. Пренапишете бюджета си

Когато имате кредит, бюджетът трябва да се актуализира. Той не може да остане в рамките, в които е заложен. Премахнете излишните разходи, без които може да оцелеете. Опитайте се да добавите средства в приходната част чрез допълнителна или почасова работа, продажба на ненужни лични вещи в сайтове за пазаруване, отдаване на имот под наем. Колкото повече увеличавате приходната част, толкова по-малко ще ви се налага да орязвате разходите си. Понякога инвестициите се оказват по-добро и по-печелившо решение от пестеливостта.

  1. Спестете от наема

Ако изплащате кредит, който се е превърнал в бреме за вас, а живеете под наем, помислете дали е възможно да освободите жилището за няколко месеца и да се настаните при родителите си, или да поделите наема с приятели. Понякога наемът на апартамент е по-скъп от вноската по кредита ви. Не се притеснявайте от ситуацията. Приемете я като временно решение, което ще ви позволи да не изпаднете във финансово затруднение, а и като възможност да се сближите с родителите или приятелите си, живеейки под едни покрив с тях.

  1. Не отлагайте

Ако бавите вноски и отлагате срещата с финансовата институция, това ще задълбочи проблема. Забавените вноски се заплащат с лихвите, което не работи за подобряване на финансовото ви състояние. Откритият разговор с институцията, отпуснала кредита, е по-добро решение от бягството от проблема.

  1. Удължаване на срока

Ако сте изтеглили кредит от небанкова финансова институция – т.нар. фирма за бързи кредити – проверете дали допуска отлагане на вноска за определено време. Така ще може да закъснеете с нея, без да нарушите договорните условия и без неприятни последствия. Например Vivus.bg предлагат на своите клиенти удължаване на срока на заема със 7, 14 или 30 дни срещу заплащане на такса. Възползвайки се от подобни услуги, ще върнете заема си, без да сте закъснели.

 

Подобни публикации

Как да изберем вечерна рокля

admin

Жените с тези 5 личностни черти знаят как да бъдат истински щастливи

admin

Опустошителни природни бедствия!!!

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .