Електронни магазини Технологии

Концепцията и развитието на Casio G-Shock

Casio g shock

Ще откриете почти безкраен списък от часовници в най-разнообразни категории и за различни възрастови групи. Въпреки цялото това разнообразие, за всеки мъж, Casio G-Shock най-вероятно е бил мечтан часовник в някакъв момент от живота му. Той има както история, така и родословие.

Като се има предвид колко евтин е Casio G Shock в сравнение с типичните часовници от висок клас, той има много отлични характеристики. Това е часовник, който е предназначен да бъде спортен във всяко едно отношение. Това важи с особена сила за неговите дизайнерски и инженерни характеристики.

Подходът, който стои зад изграждането на този часовник, е доста легендарен. Начинът, по който Casio G-Shock се е превърнал в икона през годините, е доста интересна история!

Развитието

Може би най-интересната част от историята на този часовник е процесът на неговото разработване. Ръководителят на проекта, Кикуо Ибе, искаше часовник Casio, който да е надежден във всяко едно отношение. Той създава екип за този проект, който нарича “Team Tough” – и това е подходящо наименование.

Той не навлиза в твърде много подробности относно стила на дизайна. Основният му фокус обаче беше да постигне три основни цели. Всички тези цели бяха от чисто функционално естество.

Той искаше часовникът да отговаря на известните критерии за “тройна десетка”. Часовникът е трябвало да издържи на падане от 10 метра. Трябваше да има водоустойчивост от 10 АТМ.

И накрая, батерията му трябваше да работи 10 години. Екипът работи ден и нощ, за да създаде прототип, който да отговаря на тези изисквания.

Гениален ход

Разработването на перфектния часовник G-Shock не беше лесна задача. Ибе и екипът му създадоха повече от 200 прототипа. Това са много усилия за създаването на един-единствен продукт.

Въпреки това, според вижданията на Ибе, те можеха да го направят само веднъж и трябваше да го направят правилно. Вдъхновението за окончателния дизайн идва от странен, но донякъде очевиден източник. По време на посещение на детска площадка Ибе забелязал подскачаща гумена топка и видял решението, което търсел.

Предизвикателства в маркетинга

Както се очакваше, цифровите часовници Casio не получиха звездни отзиви при първото си пускане на пазара. Светът беше много по-фокусиран върху механичните часовници в швейцарски стил. В крайна сметка това се променя през 1990 г., когато Casio рекламира модела DW-5200C.

Рекламата показваше как играч на хокей на лед удря часовника по пода към вратата. Вратарят хваща часовника и го показва на камерата.

Посланието беше съвсем ясно. Ако се занимавате с нещо екстремно, Casio G-Shock беше идеалният часовник за вас. Благодарение на тази брилянтна реклама Casio G-Shock придоби популярност сред пожарникари, любители на разходките на открито и дори полицаитв.

Истинският шум обаче дойде от скейтбордистите и рап музикантите от западното крайбрежие.

Разработване на функции

Най-хубавото на този часовник е, че той никога не се е фокусирал върху естетиката. Това означава, че производителите са се фокусирали върху добавянето на интересни функции към часовника.

Например моделът GW-300 от 2002 г. беше оборудван с такива функции като радио и възможност за захранване със слънчева енергия. По подобен начин GW-9200 можеше да калибрира времето си чрез приемане на радиосигнали от шест различни станции в световен мащаб.

Серията Frogman е единственият начин, по който Casio се опитва да използва дизайнерските възможности на часовника. Тя се причислява към най-добрите цифрови часовници за гмуркачи. Серията включваше часовници, които имаха интересни цветови комбинации.

Но имената, използвани за тези конкретни часовници, са още по-интересни. Имаше екзотични като Snake Killer, Magma Ocean, Black Helios, Gold Tornado. С високоефективните си възможности и екзотичната комбинация от имена и цветове те бързо се превърнаха в колекционерски експонати.

Военна и тактическа предистория

Casio бързо осъзнава бъдещето на G-Shock във военната и тактическата област. Те бързо се възползваха от тази популярност и представиха няколко модела, предназначени специално за тази употреба. Няколко модела са с камуфлажни шарки за военни цели.

Casio създаде и специфични модели като G-Shock Mud master, който беше специално разработен за по-сурови условия. Независимо дали сте в тренировъчен лагер, или на кално бойно поле, бихте могли да разчитате на военния си часовник G-Shock. Не е изненадващо, че часовникът придоби невероятна популярност много бързо след пускането му на пазара.

Външното тяло на топката предпазва центъра на топката от удари. В резултат на това разработеният от Casio него часовник има кварцов цифров механизъм, разположен в центъра с гел-възглавница. Освен това около други жизненоважни части на часовника е поставена възглавница, за да ги предпази от удари. Полиуретанов безел предпазва стъклото и бутоните.

Светло бъдеще

С функциите, въведени от Casio в часовниците G-Shock, и тяхната история можем да очакваме интересно бъдеще. Популярността на серията надхвърля себе си. Той вече не е само спортен часовник, а отдавна се е превърнала в културен феномен.

Подобни публикации

Има ли полза от системите за контрол на достъп?

admin1

Кой може да се възползва от една мотофреза?

gri123

7 стратегии за линк билдинг за уебсайт за електронна търговия

desito