Полезно Технологии

Кой може да се възползва от една мотофреза?

обработка на земя с мотофреза

Мислилите сте, да си купите трактор? Определено това е много голяма инвестиция. Машините обаче са част от онази земеделска техника, която може да ви бъде от огромна полза за редица дейности на полето. Ако купуването на трактор ви се струва прекалено, тогава какво ще кажете за мотофреза, която да управлявате ръчно? На пазара има много различни модели мотофрези, които много добре биха заменили трактора, при обработката на малки градини. В Prismabg.com може да разгледате цените на мотофрезите, прикачения инвентар, да прочетете повече за ползите и поддръжката на този тип селскостопанска техника. Ако никога преди не сте обработвали земя, но винаги сте искали да го правите, то може би има дейности, които ще ви се сторят трудоемки.

Независимо дали целта ви е, да си отгледате малка зеленчукова градина, ягоди или пък няколко декара оранжерия с всякакви растения в нея, ще ви е необходимо нещо, с което да косите и фрезовате почвата. Определено можете да пробвате да косите на ръка, както преди години се правеше, но вероятността от инциденти е много по-висока. Една мотофреза ще ви е от огромна помощ в начинанието.

Защо мотофрезата е толкова полезна?

На първо място тази машина е създадена, за да фрезова. Тоест можете да се доверите на нейната способност да обръща почвата. Нейното устройство е почти същото като на един трактор – и тя се задвижва от двигател, има предавки, съединител, вал и тн. Разликата е в това, че мотофрезата има една единствена ос и дръжки за управление, които вие трябва да управлявате, като сте застанали зад нея. При тракторите обикновено се возите. Може да попаднете и на мотоблокове, които доста си приличат с мотофрезите. При тях, основната разлика е, че може да им се закача инвентар, благодарение на който да се извършват допълнителни функции. Какво всъщност може да се прави в една градина, с мотофреза или с мотоблок? Нека да видим по-долу.

  • Да се аерира почвата;
  • Да се закачи към тях шредер, който да надребнява мулча;
  • Да се прикачи електрически генератор;
  • Да се прикачи плуг;
  • Да се прикачи косачка;
  • Да се прикачи сеялка;
  • Да се прикачи лопата за разриване на сняг;
  • Да се прикачи транспортна количка за събиране на продукция.

Инвентарът се прикрепя към мотоблока и се управлява от задвижващия вал. Най-често монтирането на един елемент прикачен инвентар зависи от завиването на две гайки, така че това изобщо не е трудоемка задача. Тоест, за да получите от вашият мотоблок косачка, трябва да сложите инвентара и да завиете две гайки.

Една наистина полезна характеристика на съвременните мотоблокове е обръщащите се дръжки за управление, което може да позиционира човека и от двете страни на машината, спрямо функцията, за която се използва. Завъртането на дръжките отнема няколко минути, в зависимост от модела. След като се достигне до желаното позициониране, те се застопоряват в него. В противен случай, опасността от инциденти става много голяма.

Подходяща ли е за вас мотофрезата?

Ако обработвате малко парче земя, то наистина няма защо да правите такъв голям разход, като да закупувате трактор с 50 конски сили. Трябва да прецените размера на мотофрезата и мощността ѝ, спрямо размера на земята, която притежавате или планирате да обработвате. С една мотофреза можете да минавате и леки склонове, така че дори и теренът ви да не е идеално равен, ще успеете да се справите.

Как се поддържа една такава машина?

Простият и здрав дизайн на мотофрезите и мотоблоковете е създаден именно, за да може машината да има висока издръжливост и ниска поддръжка. Типичната грижа се състои от смяна на маслото и филтъра, точно както при всяко едно друго оборудване. От време на време трябва да проверявате болтовете, дали са изправни и дали някои от инструментите не са се износили. Много рядко тези машини се нуждаят от ремонт, но ако това се случи, обикновено е свързано със съединителя.

Допълнителен позитив на морофрезите

Да обработваш земя е терапевтично занимание. То обаче придобива двойна полза, когато е съчетано и с ходене пеша – „Ходенето е най-добрата форма на упражнения.“ Да притежавате мотофреза и мотоблок определено носи повече преимущества, отколкото досега сте се замисляли.

Подобни публикации

Kак се тровят котки

admin

Формиране на традиция за смислено осветление в България

admin

Не карайте като тези Руснаци!!!

admin