Полезно

Кои са основните приложения на гъвкавите резервоари „Flexitanks” в селското стопанство?

В съвременния свят на бърза търговска дейност, нуждата да се избегнат бедствия, предизвикани от суши и други условия на околната среда, нараства, а с нея и необходимостта от безопасно и икономично съхранение на всички видове течности. Селското стопанство е секторът с широка употреба на гъвкави резервоари или така наречените Flexitanks”. Какво представляват и какво е тяхното приложение ще разгледаме в настоящия материал.

Какво представлява „Флекситанкс” технологията?

Съхранението на течни субстанции в гъвкав резервоар се смята за един от най-ефективните методи в световен мащаб. Докато цистерните с твърда конструкция имат множество изисквания относно местоположение, използване и поддръжка, то съоръженията, изработени от еластични полиетиленови мембрани улесняват значително земеделските стопани в операциите монтаж, експлоатация и съхранение.

Капацитетът на вместимост на гъвкавите резервоари варира от 50 литра до 26 тона, в зависимост от специфичното тегло на течностите. Flexitanks имат свои собствени предимства спрямо твърдите пластмасови и стоманени цистерни. Те могат да се оборудват с всички необходими аксесоари за източване/пълнене, контрол и почистване.

На първо място резервоарите флекси танкс предлагат идеалното съотношение между капацитет на вместимост и тегло спрямо всички останали опции,а когато се изпразнят, се сгъват, за да заемат минимално пространство, което ги прави подходящи за приложения с минимална свободна площ. Не на последно място, те са рентабилни и безопасни както за околната среда, така и за съхраняваната течност.

Разнообразието от технически тъкани, налични за производството на флекситанкс, доведе до широк спектър от различни категории и спецификации на продуктите. Някои гъвкави резервоари са предназначени за временна употреба, докато други могат да съдържат течност в продължение на години или да бъдат използвани многократно.

Най-важният фактор при класифициране на материалите е видът течност, която резервоарът ще съдържа. На тази база се формират всички характеристики на гъвкавия резервоар: външен цвят, вътрешна текстура, дебелина, здравина и издръжливост. Изключително важно е резервоарите да се избират спрямо специфичното им приложение.

За какви цели се използват?

Освен в агро сектора, гъвкави резервоари се използват също в строителството, индустрията и горските стопанства. Спрямо индивидуалното им предназначение служат за съхранение на:

  • Питейна вода;
  • Дъждовна вода + събиране на същата с добавяне на съответните приспособления;
  • Отпадни води;
  • Гориво и други петролни продукти;
  • Промишлени химикали;
  • Хранителни продукти в течна форма и др.

Гъвкавият резервоар е особено полезен в земеделските и животновъдни стопанства, където липсва водоснабдяване или се цели икономия на този ресурс. С подходящата разработка става възможно да се доставя чиста питейна вода за нуждите на фермата, както и да се събира дъждовната за поливане на насажденията.

Еластичните съоръжения са особено подходящи за обекти, където е нежелателно или невъзможно изграждането на септична яма. Резервоарите, проектирани за отпадни води могат да се свържат с мръсния канал на сградата и периодично да се извозват за изпразване до регламентирани за целта места.

Flexitanks позволяват безопасното и ефективно съхранение на хранителни течни съставки като различни видове масла, мляко, сокове, вина, фруктозен сироп и др. При такива приложения към вътрешната облицовка на резервоара може да има специфични изисквания относно покритието, за да се избегне микробно замърсяване и да се поддържа чистота на резервоара. Техните мембрани трябва да бъдат направени от одобрени от ЕС материали.

Най-добрата разработка на пазара са резервоарите на френската компания CITERNEO. На най-изгодна цена и в огромно разнообразие от предназначения ще ги намерите в онлайн магазин euroagro.bg.

Подобни публикации

Ако вашият партньор прави тези 6 неща, е луд по вас

admin

Основни предимства на качественото циклене на паркет

admin1

Залог на aвтомобил: Какво трябва да знаете

admin1
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .