Обща категория Полезно

Как се везе гоблен?

Как да направите гоблен?
Boreas-and-Orithyia

René Antoine Houasse (френски, 1645-1710 г.). Бореас и Оригия от набор от сцени от метаморфозите на Овид, проектирани 1690, тъкани преди 1730 г. Вълна, коприна, метална нишка (355.6 х 454.7 cm). Метрополитен музей на изкуството, Ню Йорк, подарък на Франсис Л. Келог, 1977 (1977.435)

Вие се разхождате из музей умислени (краката ви вече започват да ви болята), когато изведнъж поглеждате нагоре и виждате очарователен предмет. Вие веднага започвате да се опитвате да идентифицирате образеца, поставен пред вас: това е плат. , , Не, това е бродерия… изчакайте… това е… етикетът на стената казва, че това е гоблен! А какво е гоблен?

Гоблените – особено европейските, изтъкани преди 20-ти век – са относителна рядкост и следователно се свързват с видовете изкуство, които обикновено се разглеждат ежедневно. Когато най-накрая видим гоблен, може да е трудно да се идентифицира и разбере към кой стил и течение принадлежи. Към объркването се добавя и фактът, че гоблените може да изглеждат като други видове произведения на изкуството, например като картини на платно, стенописи, големи рисунки или печатни платове.

На фона на цялото това объркване, свързано с гоблените, как можете да определите какво точно е гоблен? Този пост ще се опита да даде кратко обяснение, за да ви помогнем да разберете какво всъщност прави гоблена – гоблен!

WeftFacedTapestryWeave

Вляво: Модел на тъкане с вътък

По дефиниция, гоблен е изтъкана тъкан с преплетени вътъци, които прикриват всичките си основи. Просто тъчете нишките на основата и вътъка заедно и воала – ще получите гоблен! Това е толкова лесно! Или не. Ако все още се чувствате объркани, докато срещите думите “вътък” и “основи” – не сте сами.

Нека разчупим тази тема! В основата си тъкачеството е въпрос на чиста математика. Мислете за гоблена като за мрежа, съставена от нишки, които са фиксирани върху голяма рамка (известна като тъкачен стан). Вертикалните нишки са известни като основи, а хоризонталните нишки са известни като вътъци. Вътъците всъщност са колекция от отделни парчета вълнени или копринени нишки, всички в различни цветове. Гоблена се прави чрез многократно тъкане на хоризонталните (вътъците) нишки над и под вертикалните (основни) нишки, а след това натискане (или натискане) на тези хоризонтални нишки надолу, така че те са много близки помежду си, като по този начин напълно скриват вертикалните нишки от гледна точка.

Въпреки че не можете да ги видите в завършен гоблен, вертикалните нишки на основата са жизненоважни компоненти на всеки гоблен – те са гръбнакът на всеки гоблен и осигуряват подкрепа за вътъчните нишки. С други думи, вътъчните нишки са цветовете, които постепенно се натрупват, за да образуват картината на гоблен. Преплитанията с цветни нишки не се правят върху целите основи – те се въвеждат само там, където дизайнът изисква използване на този конкретен цвят. След това те остават на определеното им място, а свободните им краища се отрязват или се вмъкват, а друг цвят се въвежда с различна вътъчна нишка. Ето защо те се наричат ​​”прекъснати вътъци”. Изображението по-долу илюстрира сложния набор от цветни вътъчни нишки, частично изтъкани върху основата.LowWarpLoom

Тъй като оцветените вътъци изцяло покриват сноповете, фигуративният дизайн, който са изградили, ще се вижда от предната и задната част на гоблена. Например, снимките по-долу показват предната и задната страна на гоблен: гърбът, показан отгоре, е почти толкова чист отпред, показан на дъното. Забележете как гърба на гоблена е по-цветен от предната му страна, защото рядко е изложен на слънчева светлина. така задната страна обикновено е по-малко избеляла от предната.Tapestry_back

 

Tapestry_frontАнонимен фламандски тъкач. Ловците в ландшафта (детайли, гръб и лице), ca. 1575-95. Вълна, коприна; (180 х 462 cm). Метрополитен музей на изкуствата, Ню Йорк, Покупка, фонд за фондовете за придобиване на “Уолтър” и “Леонор Анингберг”, подарък за “Розета Ларсен” и подаръци за приятели на европейските скулптури и декоративни изкуства, 2009 (2009.280).

 

 

Гоблените, макар че изглеждат като изработени от четки, не се рисуват. Всъщност, използването на боя върху повърхността на гоблен в миналото е смятано за престъпление, наказуемо с голяма глоба или дори по-лошо. Макар че понякога основната тъкан на гоблена е леко променена, опитвайки се да имитира, но не и да пресъздава облика на други видове тъкани като коприна, дамаски, кадифе или бродирани тъкани.

Исторически погледнато, тъкачите са работили, докато са били изправени пред това, което представлява гърба на гоблена. Те копирали с цветните си вътъчни нишки дизайна на гоблена. Дизайнът, е под формата на картина, изработена върху плат или хартия със същата големина като планирания гоблен. Тази “копировка” била временно прикрепена към тъкачния стан, поставена срещу гърбовете на нишките на основата и видима в пролуките между основите. Друг вариант е тя да бъде окачена на стената зад тъкачите, които я следят, като поглеждат отражението си в огледалото зад опората. Тъкачите копирали модела, обърнати с гръб към гоблена и когато той бил завършен, се вадел от стана и се обръщал, за да разкрие предната част. Изтъканото изображение на гоблена трябвало да бъде огледало на показаната мостра. Тъкачите днес могат да избегнат това обръщане на модела, като използват огледалния метод за копиране на дизайна. Копировката не е физически част от завършения гоблен и може да се използва многократно, за да се направят дублирани гоблени.

Гоблените са се тъкали на ръка от векове, но технологичните нововъведения в края на XIX и началото на ХХ век въведоха възможността за машинно тъкани гоблени. Днес работилници и фабрики все още произвеждат ръчно тъкани и машинно тъкани гоблени. Някои  тъкачи все още следват традиционния процес, копирайки боядисана копирка, а други тъкачи предприемат пълен творчески контрол, дори импровизирайки своя дизайн, докато тъкат.

ДРУГИ:

  • как се шие гоблен огледално
  • видове бодове за шиене на гоблени
  • как се шие гоблен на неразграфена панама
  • как се шие гоблен с кръстат бод
  • как се шие контур на гоблен
  • безплатни схеми на гоблени за начинаещи
  • контурен бод на гоблен видео

Подобни публикации

Съвети и трикове в избора на количка Mutsy Серия i2

desito

Време ли е да сменим хоризонталните щрангове?

admin1

4 старомодни правила при запознанство, които определено трябва да върнем

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .