Психология

Как да разпознаем съзависимите отношения

взаиомоотношенияНуждата стои в основата на този вид „любов“, а щастието е непостижимо желание.

Ако направите кратък анализ на своята или нечия друга връзка, ще разпознаете лесно съзависимите отношения, ако единият или двамата партньори разчитат на другия по различни причини, имат нужда от тях и не любовта стои в основата ѝ.

Това се явява главният мотив да продължават да поддържат настоящите взаимоотношения. На практика и самите участници не са удовлетворени от връзката, защото усещат, че в нея не царуват истински чувства, а чиста полза.

Съзависимите отношения протичат едностранно. Единият дава, а другият взема. Подобно на връзката между майка и малкото й дете.

В резултат на това партньорът, който поема цялата тежест на гърба си, се изтощава, а другият е постоянно недоволен, точно с поведението на капризното малко дете.

Състоянието може да се опише като едно непрекъснато вътрешно напрежение и несигурност, което по никакъв начин не може да осигури очакваното удовлетворение.

Ако вече имате подозрения, че сте попаднали в подобна връзка, консултативен психолог в София може да ви окаже ключово съдействие, за да опознаете подбудите си, да промените нагласата си и да осъществите пълноценни отношения.

Когато съществува такава форма на несигурност, отсрещният не се възприема като постоянен обект и за целта той трябва да се наблюдава, контролира и манипулира. Наложително се явява постоянното вменяване на нужда, защото ако единият е в нужда, то той няма как да изостави другия.

Връзките с манипулатор се развиват по идентичен сценарий и жертвите често не забелязват кога всъщност са започнали да изпитват нездравословна нужда от любимия човек. В началото обаче това може и да ви е изглеждало като любов, но дори да е имало известни индикации за такава, тя отдавна е преминала в съзависимост.

Безспорно, ако връзката ви кара да страдате, но същевременно не успявате да се измъкнете от нея, а мисълта за такава развръзка е още по-болезнена за вас, вие сте в съзависимост.

Следващите индикации са, че жертвата непрекъснато се опитва да се поправи, за да отговори на претенциите на манипулатора, но от това нищо не последва. Емоционалното й състояние се влошава и е на приливи и отливи, от отчаяние до силни чувства на любов.

Партньорът, избрал ролята на жертва, се изолира от социалния си кръг, не общува с приятели, няма интереси и хобита. Той се занимава с интроспекция, за да се опита да разбере какво да направи, за да подобри връзката си, но всичко това се оказва напразно.

Стъпка в правилната посока е психотерапевтична помощ и работа върху мотивите да се участва или поддържа описаната форма на токсична връзка.

Подобни публикации

Самопознание или какво означава да си наясно с емоциите си и колко добре познавате себе си

admin

В какви ситуации имате нужда от психолог

admin

Самоконтрол и как да работи за нас

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .