Психология

Кога трябва да посетим психотерапевт: 3 признака, че е време за промяна

посещение на психотерапевт

Понякога се нуждаем само и единствено от това да поемем живота си в ръцете си, защото никой няма да го стори вместо нас

Всеки се изправя пред трудни периоди в живота си, а понякога напрежението е прекалено и това несъмнено оказва влияние върху здравословното ни състояние. В търсене на следващата материална цел, обсебени от ежедневните си отговорности, неслучайно сме склонни да пренебрегваме душевния си баланс.

Това обаче със сигурност е грешен подход и ни лишава от възможностите за пълноценно съществуване.

Кога трябва да посетим психотерапевт

Останете поне за ден насаме със себе си, за да си дадете сметка на какъв етап се намирате, как се чувствате, какви са актуалните ви проблеми, до колко са разрешими те и необходима ли е професионална намеса.

Има няколко утвърдителни признака, че помощта на специалист ще ви бъде от полза.

1. Имате обезпокояващи проявления

Депресията не е симптом, който трябва да бъде пренебрегнат, а и тя може да ви създаде пречки във всекидневните занимания. Не си струва да го допускате, тъй като тя може и да се задълбочи във времето.

Същото се отнася до посттравматичния стрес, тревожността, маниакалните проявления, летаргията, необяснимата тъга, безсънието и т.н.

2. Не се справяте, въпреки опитите си

Може би вече сте се опитали да приложите съветите на приятели, споделили сте притесненията си в тематичен форум, но коментарите не са облекчили проблемите ви, каквото и да правите очевидно не води до ефективен развой.

Точно в този момент трябва да осъзнаете, че е желателно да посетите психотерапевт.

Разбира се, мнозина дори не се насилват да открият отново щастието, а продължават да затъват в черните си мисли, което също е ясен знак, че тенденцията не е положителна.

3. Отегчавате близките си

Вярно е, че приятелите и семейството ни са насреща в тежки ситуации, но те също имат своите собствени проблеми и не е никак справедливо да издевателствате върху тях.

Ако редовно се оплаквате и комуникацията не е двустранна, а по-скоро води до емоционално натоварване на отсрещния, значи е препоръчително да се обърнете за изслушване към професионалист.

Така или иначе, очевидно е, че хората около вас и да предлагат решения, вие не се вслушвате в тях, или просто не се справяте и не намирате сили да го сторите.

Възможно е дори да влошите отношенията си с тях, те да поискат да се отдръпнат и да започнат да ви отбягват.

Позволете на обучените и опитни психолози да ви разкрият техниките, с които значително ще подобрите качеството си на живот.

Подобни публикации

Емоциите все още са водещи в характера ни

admin

Науката доказа, че вярата променя генетичния код на тялото и лекува

admin

Самоконтрол и как да работи за нас

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .