Анализ Култура Любопитно Мистерии Полезно Психология Факти

Науката доказа, че вярата променя генетичния код на тялото и лекува

Американският генетик Брус Липтън обаче твърди, че с помощта на истинската вяра единствено чрез силата на мисълта човек може наистина да се отърве от всяка болест. И в това няма мистицизъм: изследванията на Липтън показват, че насочените умствени ефекти могат да променят … генетичния код на тялото!

ГЕНИ, ПРЕДМЕТ НА ЧОВЕШКА ВЯРА

В продължение на много години д-р Брус Липтън, специализиран в областта на генното инженерство, успешно защитава докторската си дисертация и стана автор на редица изследвания. През цялото това време Липтън, подобно на много генетици и биохимици, вярвал, че човекът е един вид биоробот, чийто живот е подчинен на програмата, записана в гените.

От тази гледна точка гените определят почти всичко: характеристики на външния вид, способности и темперамент, чувствителност към определени заболявания и в крайна сметка, продължителност на живота. Никой не може да промени личния си генетичен код, което означава, че можем да приемем само факта, че е предопределен от природата.

Повратната точка в мненията на д-р Липтън започна експериментите си в края на 80-те години, за да се изследват характеристиките на поведението на клетъчната мембрана. Дотогава в науката се смяташе, че именно гените, разположени в клетъчното ядро, определят какво трябва да се премине през тази мембрана и какво не трябва да се предава. Опитите на Липтън обаче показват, че външните влияния върху клетката могат да повлияят на поведението на гените и дори да доведат до промяна в тяхната структура.

Оставаше само да разберем дали е възможно да се правят такива промени с помощта на умствени процеси, или, по-просто, със силата на мисълта – вярата.

”  Всъщност, не съм измислил нищо ново”,  казва д-р Липтън. –  В продължение на векове лекарите са знаели плацебо ефекта – когато на пациента се предлага неутрална субстанция, която твърди, че е лекарство.В резултат на това веществото действително има лечебен ефект. Но, достатъчно странно, все още не е имало научно обяснение за това явление.

Моето откритие ми позволи да дам това обяснение: с помощта на вярата в лечебната сила на лекарството, човек променя процесите, протичащи в тялото му, включително на молекулярно ниво. Той може да “изключи” някои гени, да принуди другите да “включат” и дори да променят генетичния си код.

След това си мислех за различни случаи на чудотворно изцеление. Лекарите винаги са ги отхвърляли. Но всъщност, дори ако имахме само един такъв случай, той трябваше да накара лекарите да мислят за неговата природа.

Подобни публикации

Мариана Везнева за Мистерията на житните кръгове

admin

Забавно видео с дупка на пътя

admin

Как да изберем оборудване за ресторант?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .