За Дома

Какво представлява хидроизолацията на стени

Всяка сграда, независимо от нейната големина и предназначение притежава слабо място, което се нуждае от повече внимание. При по-голямата част от сградите, това са вертикалните стени на приземните помещения, които постоянно показват склонност към пропускане на влага. Рядко се среща приземно помещение, в което не се усеща неприятната миризма на влага и мухъл, а петната по мазилката са най-сериозното доказателство, че стените не са добре защитени срещу влага.

При изграждането на една сграда е необходимо да се създаде качествена и надеждна влагоизолация на основите, като най-добрият вариант е стените да бъдат хидроизолирани както от външната им страна, така и отвътре. Външната изолация на вкопани стени е задължителна, особено при големите жилищни или обществени сгради. Тя се извършва непосредствено след декофража на подложния бетон, за да се запази максималната здравина на материалите, използвани при изливане на основите.

Вътрешната хидроизолация на стените не е задължителна. В някои случаи, приземните помещения не се използват или поне не по начин, който да налага подобряване на условията в тях. Макар и не задължително, изолирането на вертикалните части на приземния етаж на една сграда е винаги добра идея, защото по този начин ще се запази максимално дълго състоянието на мазилките, а от там и на бетонната стена и арматурата.

В кои случаи вертикалните стени задължително се нуждаят от хидроизолиране?

Винаги, когато подземните или приземни помещения се използват с някаква цел, особено ако това е вид стопанска дейност, осигуряването на добри условия в тях е задължително. Най-често подземните части на големи жилищни или обществени сгради се използват, като:

  • Подземни гаражи – в жилищни и обществени сгради;
  • Сауни, фитнес зали и спа центрове – в хотелите;
  • Жилищни помещения – в еднофамилните къщи;
  • Мазета, фризьорски салони или работилници – в жилищните блокове;
  • Помещения за съхранение на документация – в административни сгради.

Хидроизолирането на вертикалните стени на приземните помещения ще предпази техниката, намираща се в тях, в случай че помещението се използва за някакъв вид дейност. Представете си как ще се отрази влагата на автомобилите, ако подземието на сградата се използва, като гараж или на деликатната апаратура, в случаите, когато приземните части функционират, като спа центрове, фризьорски салони или работилници.

Добрата влагозащита, освен всичко останало ще повиши експлоатационния живот на сградата, тъй като разрушенията винаги тръгват от основите или покрива. Когато в изграждането на една голяма сграда са вложени сериозни средства, то част от тях трябва непременно да бъдат отделени за повишаване здравината и функционалността на нейната конструкция. Вертикалните стени на сградите се нуждаят не просто от някаква влагозащита, а от качествена, ефективна и дълготрайна хидроизолация.

Как се хидроизолират вертикални стени?

Влагоизолирането на вертикални стени протича по сравнително сходен начин, когато те са външни и вътрешни, но в същото време, при всяка от двете дейности има специфични особености, които трябва да се вземат под внимание. Така например при:

  • Изолиране на външни стени: Трябва да се избере внимателно моментът на полагане на изолацията, като се съобрази с атмосферните условия. Влагата, мъглата и ниските температури могат да влошат драстично характеристиките на подложния бетон и по този начин да се компрометира здравината и дълготрайността на хидроизолацията.
  • Изолиране на вътрешни стени: Преди да се пристъпи към тази дейност е редно да се ограничи максимално просмукването на влага от външната част на стената. Външните стени на основите трябва да бъдат защитени от влага чрез качествена хидроизолация.

Хидроизолацията на вертикални стени протича основно на три етапа, които можем да разделим на:

  • Подготовка на основата;
  • Полагане на хидроизолацията;
  • Запечатване на хидроизолационната мембрана.

Първият етап по изграждането на хидроизолация, независимо дали на вертикални или хоризонтални части от сградата винаги включва подготовка на основата. Това означава изглаждане – премахване на всякакви ръбове и неравности, запълване на цепнатини и отвори. Много често е най-удачно да се направи изравнителна замазка на основата.

Част от подготовката на основата е полагането на грунд. При хидроизолиране се използва студен битумен грунд за хидроизолация, който има за цел да повиши адхезията (сцеплението) между основата и хидроизолационната мушама, така че прилепването между тях да бъде плътно и дълготрайно.

Втората стъпка по изграждане на хидроизолация на стени започва непосредствено след изсъхване на грунда. Полагането на хидроизолацията преминава в две фази, тъй като обикновено се полагат два слоя хидроизолираща мембрана. Полагането става чрез топло (газопламъчно) залепяне или чрез студено лепене, с помощта на специални лепила.

Финалната фаза от влагоизолирането на стените представлява запечатване на влагозащитните мембрани. Това запечатване може да бъде извършено с помощта на вид защитна замазка, която е допълнително обогатена със специфични компоненти, които да повишат нейната устойчивост и да придадат цвят на мазилката.

Какви материали се използват при хидроизолиране на вертикални стени?

Хидроизолацията – такава, каквато я познаваме днес има изключително добри технически характеристики. Най-често използваните материали са под формата на рулонни мушани, като те могат да бъдат: Битумни, PVC или FPO изолационни мембрани.

Битумните мембрани са най-често използваният материал при хидроизолация на различни части от сгради и съоръжения. Тяхната здравина, плътност, устойчивост на стареене и висока температурна резистентност са само част от многобройните им предимства. Устойчивостта на топлина, освен това ги прави лесни и удобни за полагане при всякакви атмосферни условия. Този материал не се разтича при силно слънце, когато се полага върху вертикална основа, което позволява и да бъде обработван чрез газопламъчно залепяне.

PVC изолациите са не по-малко здрав и дълготраен материал. Тяхната защита срещу UV лъчи и механични въздействия гарантира дългия живот на изолацията, наред с нейната ефективност при защита от влага. PVC мембраните могат да се полагат върху открити и закрити повърхности, тъй като са температурно неутрални и не се влияят от топлина и студ. Това, също така им позволява да служат, като изолация на вътрешните помещения в горещите и студени месеци от годината.

FPO хидроизолационните мембрани са създадени на база полипропилен и етилен-пропилен каучук. При тяхното производство не е необходимо допълнително добавяне на пластификатори, тъй като FPO мембраните са термопластични по начало. Предимствата на този вид хидроизолация са: отново много дълъг срок на експлоатация, устойчивост на ултравиолетови лъчи и стареене, здравина при механични въздействия и пълна безопасност за околната среда и хората.

Източник: https://www.atek.bg/

Подобни публикации

Защо системата за контрол на достъп е несъвършена без турникети?

admin

Интериорен дизайнер на къща в София

ilia

Остъкляване на тераси: Повишете комфорта и функционалността на своя дом

admin1