За Дома

Защо системата за контрол на достъп е несъвършена без турникети?

Дори най-съвършената система за контрол на достъп е непълноценна, ако в нейната структура не присъстват и турникети. Турникетът е механично препятствия, което служи за организация и контрол на потоци от хора в различни обществени и бизнес обекти. Каква функция изпълняват тези устройства и на какво трябва да обърнете внимание при избора на турникет? Нека разгледаме в следващите редове.

Приложение и функция на турникета

Всеки от нас постоянно се сблъсква с турникети в ежедневието си. Първото нещо, за което се сещаме, когато чуем думата „турникет“, е общественият транспорт. Трябва обаче да се отбележи, че турникетите се използват широко в системите за сигурност и безопасност на много съоръжения. Турникетът е специално устройство, чиято задача е да блокира прохода, докато се извърши проверка или идентификация.

Какви видове турникети съществуват? В по-голямата си част турникетите могат условно да бъдат разделени на 2 групи. Някои от тях са в „Отворено“ състояние през цялото време, но при опит за незаконно влизане те блокират прохода. Вторият вид, напротив, непрекъснато пречат на преминаването, до момента, в който лицето се идентифицира и получи разрешение за преминаване.

Някои видове турникети са допълнително оборудвани със сензори. Сензорите подават сигнал, че човек се приближава към турникета или преминава през него. Тези сензори са необходими, за да сигнализират за опити за неоторизирано преминаване през входа, а при някои модели, за предотвратяване на преминаването на няколко души през прохода, когато е бил предоставен достъп само на един от тях.

Като вид на препятствието, турникетите съществуват в няколко варианта:

  • Пълноръстови;
  • Еднопосочни врати;
  • Ротационни.

Турникетите са разделени според реакцията към нарушителя, както и по конструктивни характеристики и размер. Трираменният турникет трипод е един от най-разпространените и популярни модели. Основните му характеристики са: проста конструкция със собствени функции, позволява да се комбинира системата за регистрация на посетители в безплатен режим; Механизъм с незабавно заключване; Индивидуален пропускателен пункт.

Роторният турникет е съоръжение от висок клас, познато със своята издръжливост и надеждност. Той е доказал своята ефективност в помещения с голям поток от хора. Неговият дизайн включва три или повече отделения. Днес на пазара този тип турникети се предлагат и изработени от брониран метал, което им позволява да бъдат надеждни помощници при системите за контрол на достъпа.

Пълноръстовият турникет е без аналог в блокирането на нарушители на периметъра. Той се използва широко на места, където се изискват специални ограничения за достъп. Характерно за модела е, че блокира напълно прохода за преминаване.

Турникетите тип еднопосочна врата са най-старите и най-добре познати на посетителите на търговски центрове, гари, метростанции, летища, учреждения и финансови институции. Конструкцията им може да бъде с различни размери. Състоят се от ос и въртящи се крила. В зависимост от дизайна могат да бъдат: въртящи се с повече от две крила и връщащи се с едно или две от крилата. В зависимост от материалите за производство, тази група турникети се вписват хармонично във всеки интериор или екстериор на сграда.

Покупката и инсталирането на турникети може да се осъществи единствено с помощта на специализирана фирма като Ви Макс – един от водещите доставчици на системи за сигурност у нас. Поради факта, че се използват основно на обществени места, инсталацията може да се извърши единствено от лицензиран изпълнител.

Подобни публикации

Топ начини за всеки да поръча изхвърляне на старите мебели

admin

Обзавеждане по поръчка – единствен вариант за уникален интериор

admin

На колко години да подменяме мебелите

king content
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .