Финанси

Ипотечен кредит на несемейни и какво трябва да знаете!

Смята се, че семейните двойки имат най-голям шанс да получат ипотека. Междувременно това не е съвсем вярно. Домашните заеми не са банкови продукти, предназначени само за женени клиенти. Самотните също имат право да кандидатстват за заем за покупка на къща или апартамент. Те обаче трябва да са наясно, че получаването на ипотечен кредит може да е малко по-трудно за тях. За какви пречки трябва да се подготвят необвързаните, преди да кандидатстват за заем за жилище в банката?

Ипотека за необвързани – с какви трудности ще се сблъскате?

При отпускане на ипотечен кредит от банката на първо място обръща внимание на кредитоспособността на своите клиенти. Независимо дали са самотни или женени, най-важното в очите на банков служител е, че те се представят като способни ефективно да изплатят финансово задължение.

Изводът обаче е, че семейните двойки са по-склонни да получат подходящ кредит, когато имат по- високи доходи на човек. Освен това банките са наясно, че загубата на работа само по себе си означава да го прекъсне от единствения му източник на доходи. Бракът създава усещането, че ако един от съпрузите бъде уволнен, семейството има шанс да живее от заплатата на другия човек от съюза.

Какво да направите, за да получите ипотека за необвързани?

Противно на изявите на банката, няма значение дали клиентът е неженен или не. Важно е той да има кредитоспособност. На практика се броят само числа, или по-точно: месечни постъпления към вашия акаунт. Така че, ако самотен човек, който иска да получи заем, за да купи апартамент, има достатъчно високи доходи, той не би трябвало да среща проблеми в разговора с банката.

Ако приходите ви са сред най-високите, със сигурност ще трябва да имате в резерв малко собствен принос. Също така си струва да се помни, че банките също анализират разходите. Така че, ако печелите много и харчите много, може да имате затруднения при получаването на ипотека.

Всеки медал обаче има две страни. В крайна сметка несемейните имат по-ниски разходи за поддръжка, отколкото са, например в случай на семейство от 3 души. Ами ако само един човек работи в брак, а другият например е домакиня? Една заплата за двама души е много по-лоша визия за банката.

Тогава може би си струва да помислите за разделяне на собствеността и теглене на ипотека по същия начин, както в случая на единична. Това решение може да бъде и по-добро решение, когато доходите на един от съпрузите са значително по-високи.

Подобни публикации

Топ 10 на проектите, за които българите теглят кредит

admin

Какво се случва, ако пропуснете месечните плащания?

admin

Някои изгодни оферти за рефинансиране на потребителски и бърз кредит

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .