Финанси

​Съвети при избор на бърз кредит

Пет пъти мери, един път режи. Приложете този мъдър принцип в избора си на бърз кредит, за да сте спокойни. Ако сте решили да реализирате мечтаната почивка, или повече не искате да отлагате ремонта, който планирате от доста време, проучете добре условията, които предлагат фирмите за бързи кредити.

1. Проверете публичните регистри.

В Интернет-страницата на Българска народна банка можете да проверите дали избраната от вас компания фигурира в регистъра на лицензираните финансови институции. Ако тя е в списъка, можете да продължите със следващата стъпка.

2. Прегледайте уеб сайта на компанията.

Влезте в уеб сайта на избраната фирма за бързи кредити и го разгледайте подробно. Запознайте се в детайли с процедурата и изискванията за отпускане на заем. ПРОФИ КРЕДИТ България например ви дава възможност сами да изчислите сумата, която трябва да върнете, при задаване размера на кредита, който искате да получите. Компанията предлага и възможност да ползвате услугите на чат-бот, с помощта на който лесно и бързо може да заявите своя кредит без да излизате от Фейсбук.

3. Обмислете добре размера на кредита.

Всяка взета сума следва да бъде върната. За да не попадате в ситуация на безизходица, обмислете добре размера на заема, който искате да вземете, като се съобразите с предстоящите ви доходи и разходи. Така ще имате ясен поглед върху сумата, която можете да заделяте всеки месец, за да изплатите кредита. По този начин ще можете по-добре да прецените и периода, за който да го ползвате. Множество проучвания сочат, че месечната вноската по кредита не трябва да надхвърля 30% от приходите ви.

Ако по някаква причина изпаднете в невъзможност да върнете парите в срок, по най-бързия начин се свържете с кредитната фирма. Големите компании са потребителски ориентирани и държат на партньорския дух във взаимоотношенията с клиентите си, затова заедно ще измислите начин, по който да разрешите проблемната ситуация.

4. Запознайте се с Общите условия предварително.

Задължение на всеки е да не полага подписа си под договор, с чиито текст не се е запознал предварително. Обърнете специално внимание на Общите условия по договора. Ако има неща, които не разбирате, непременно потърсете разсяснение от служителите на компанията.

5. Имате 14-дневен срок да се откажете от кредита.

Законът за защита на потребителите дава възможност в 14-дневен срок да се откажете от подписания договор за бърз кредит. Прегледайте договора си след подписването, ако преди това не сте имали възможност да изчетете всичко. Ако има клаузи или условия, които не одобрявате, или смятате, че не бихте могли да изпълните, уведомете компанията веднага и,  разбира се, не усвоявайте вече изтеглените средства.

Подобни публикации

Как да намерите най-добрата оферта за потребителски кредит?

admin

Как да водим финансови отчети: три отчета, които ще ви отворят очите за реалното състояние на бизнеса

admin

Биткойн ETF: Революционен подход към инвестиране в криптовалути

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .