Финанси

Топ 9 счетоводни умения

 

Какво, освен закони, данъци, управление на работния процес, спазване на срокове,осчетоводяване и завеждане на първични счетоводни документи, трябва да знае финансов специалист и да може да остане конкурентен и търсещ? В тази статия ние ще разгледаме топ-9 счетоводни уменията, с които всеки работодател иска незабавно да получи счетоводител в своя екип.

  1. Възможността за намаляване на данъчната тежест на компанията

Резултатите от проучване на директори и HR мениджъри показаха, че знанията и способността да се прилагат на практика различни методи за правна данъчна оптимизация днес са най-търсеното умение на счетоводителя. Той дори надмина такова професионално качество като истински трудов стаж. Почти всеки работодател (89%) не само иска, но и усърдно търси специалисти от това ниво за своята компания. Управлението далеч не винаги се ръководи от данъчната система, като риба във вода. Затова от съвременните счетоводители се изисква не само да познават методите и да получават ползи от прилагането им, но и да прогнозират всички рискове и възможни негативни последици както за компанията, така и за директора. В същото време само 40% от счетоводителите имат практически опит в намаляването на данъците. Всички останали планират и най-важното – те сериозно се стремят да овладеят спецификата на данъчното планиране и оптимизация.

  1. Професионален опит, иновативно мислене и желание за усъвършенствано обучение

 

Повечето работодатели се нуждаят от практикуващи счетоводители, които са в състояние бързо да се адаптират към динамично променящите се пазарни условия и законодателни иновации. Цената на кандидата се увеличава, ако преди това е работил в областта на външния или вътрешния одит. Но този фактор се разглежда като предимство, а не необходимост. Разбира се, работният опит е важен. Въпреки това, днес работодателите леко промениха тактиката на подбор на кандидати за финансови позиции. Много от тях могат да затворят очите за липсата на професионален опит на счетоводител, ако има искра в очите си и желание да се потопи в работата още на интервюто. Днес амбициозен счетоводител-иноватор с блестящи очи, свежи идеи и желание за професионално развитие е 2 пъти по-вероятно да получи престижна високоплатена работа от неинициативен консервативен кандидат, макар и с дългогодишен опит. Професионалният опит в разбирането на лидерството е тясно преплетен с непрекъснатото професионално развитие. Предимството в интервютата се дава на тези специалисти, които имат дипломи, сертификати, сертификати, потвърждаващи значимостта на знанията в областта на счетоводството, данъчното и управленското счетоводство, финансовото управление, вътрешния одит и др.

 

  1. Способността да поеме основните отговорности на финансовия директор

 

Възможност за анализ и оценка на финансовите и икономическите дейности на компанията, изчисляване на финансови показатели, прогнозиране на развитието на бизнеса, ангажиране с бюджетиране и ценообразуване. Всъщност това е работа на финансовия директор. Но не е тайна, че днес тези функции безопасно се прехвърлят върху плещите на главните счетоводители и счетоводители, за да спестят пари от друг топ специалист. Следователно, за да бъдете конкурентоспособни и търсещи, трябва да надхвърлите счетоводната функционалност и да се научите да мислите по-широко. Не само изпращайте отчетите навреме, но и изграждайте финансовата политика на компанията. Не само оценявайте решенията, но и участвайте в тяхното приемане и изпълнение. Следователно, със 100% сигурност може да се твърди, че „счетоводител“ в един специалист е стълб, дясна ръка и довереник на изпълнителния директор. Нещо повече, за самите счетоводители това също е огромен плюс! Те притежават напълно информация за финансовото състояние на компанията и със сигурност никога няма да срещнат такъв установен проблем като професионален конфликт между счетоводители и финансови мениджъри.

 

  1. Управленски счетоводни умения

 

Опитът с настройката на управленското счетоводство, поддържането на управленска документация и вземането на управленски решения е пряко свързан с горното умение. Подобно счетоводство ви позволява бързо да отговорите на въпросите: Колко ефективно работи компанията миналия месец? Кой вид дейност или отдел има най-голяма печалба и най-важното защо? Кои единици са работили “плюс” и кои – “минус”? Колко привлекателно е предприятието за кредитори и инвеститори? За да получите надеждна информация за реалната ситуация във фирмата, трябва да имате достъп до всички финансови документи. Това означава, че тук трябва да влезете в счетоводната джунгла. Е, кой, ако не счетоводител, ще се справи най-добре с тази задача. Оттук и голямото търсене – 70% от работодателите днес се нуждаят от специалист с такива умения.

 

  1. Общителност и работа в екип

Комуникативни умения, лидерски способности, иновативно мислене и способността да мислят стратегически – тези качества са от първостепенно значение за счетоводителите, които се стремят към солидна позиция и високи доходи. Като цяло, финансов специалист е човек, който непрекъснато е принуден да взаимодейства с всички: с ръководството и служителите на компанията, с представители на кредитни организации, с данъчни власти, доставчици, инвеститори, акционери и др. задълженията са причина за тревога. Счетоводството е отделно царство в компания. Въпреки това, в разбирането на работодателите, ценен счетоводител не е човек, който се фиксира само върху номера, документи и счетоводство; това е човек, който мисли за голям, вижда всички бизнес процеси на компанията, знае как да се разбира добре с другите членове на екипа. За него е важно да може да взема сериозни решения и да не се страхува да поеме отговорност за тях. Днес е по-важно да бъдеш отборен играч, да играеш с други – и с течение на времето това ще получи все по-голямо значение.

 

  1. Умението да говори с простични думи на разбираем език

Умението да се обясняват сложни неща с прости думи е наистина ценно умение. Следователно счетоводител, който е в състояние разбираемо да предаде на главата работния въпрос без професионален жаргон, е божия успех за всеки директор. И не само за директора, но и за екипа като цяло. В крайна сметка къде работят служителите с въпроси? Разбира се в счетоводството.

  1. Използването на IT-технологии за повишаване на производителността

През 21-ви век всеки специалист трябва да има компютърна подготовка, но за главните счетоводители и счетоводители това просто е задължително, тъй като поради естеството на своята професионална дейност те са принудени да работят с огромно количество информация. И тази информация трябва да може да анализира, обработва и ефективно използва при вземане на решения. Според експерти притежанието на цифрови технологии е предпоставка за успешното развитие на финансовите специалисти. Повечето директори са уверени, че в бъдеще много стандартни счетоводни операции и задачи ще бъдат автоматизирани. И без техническа грамотност процесите на автоматично събиране и обработка на данни ще станат твърде сложни и объркващи, в резултат на което те ще тласнат към загуба на ресурси и ще повлияят негативно на производителността на работата.

 

  1. Бързо адаптиране към външни промени

Управлението на промените и риска е качество, което доскоро не беше търсено и не беше оценено от работодателите. Но в условията на динамично променяща се икономика и постоянни законодателни иновации директорите все повече започват да се нуждаят от специалисти, които да станат „двигатели на промяната“ и които лесно могат да въведат всякакви трансформации или реформи в счетоводната политика на компанията. Днес за счетоводителите не е толкова важно да са в постоянна готовност за радикални промени във външната среда, а да могат да живеят постоянно в преходно състояние, да се настройват на постоянни подобрения и спокойно да реагират на нестабилността. Да, наистина пазарните промени представляват ново предизвикателство за счетоводителите, но в същото време им предоставят нови възможности за развитие.

 

  1. Познаване на международните стандарти (МСФО)

Международните стандарти за финансово счетоводство са билет до големите турнири за всеки специалист. Счетоводител, който притежава знания по МСФО, в него ръководителят вижда човек, който може да повиши нивото на всеобхватно доверие в своята компания. Той отлично разбира, че финансовите отчети в съответствие с международния формат могат да служат като магнит за изгодно финансиране и привличане на чуждестранни инвестиции. В резултат на това компанията ще може успешно да навлезе на световния пазар, да бъде конкурентоспособна и дори да пробие лидерството. Да научиш практиката на МСФО е същото като изучаването на универсалния език на финансистите по целия свят. Според експерти счетоводителите, които не изучават международните стандарти през следващите 2-3 години, вече няма да бъдат оценявани в очите на работодателите. Без тези знания те няма да могат да работят ефективно нито за чуждестранни, нито за местни компании.

Това са нашите предложения за топ 9 факта за добър и качествен счетоводител.

 

 

Подобни публикации

Спасяване на пазара на труда във времена на COVID-19

admin

Кредит в условията на Ковид-19?

admin

Трябва ли да теглите заем и в какви случай?

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .