Полезно

Нула отпадъци – как работят магазините без опаковка

Преди години /едва ли младите хора помнят и знаят/ всеки ходеше на магазина със своя торбичка. Днес отново е налице връщането към тези навици, най-вече от страна на екологично мислещите хора. Собствениците на магазини, в които се продават стоки без опаковка разказват, че все повече клиенти искат да пазаруват със свои торбички и контейнери за многократна употреба.

Статистиката сочи, че една много малка част от общите отпадъци се рециклират, а останалата част от боклука все още се изпраща на сметища. Всяка година депата за отпадъци в света нарастват. Но при тази свръхконсумация, скоро техните мощности ще се изчерпят. А малко повече от 1/3 от общия обем на магазините се заема от опаковки – картон, хартия, стъкло, пластмаса, метал, дърво. И какво? Излиза, че невъзобновяеми  природни ресурси, енергия, вода, човешки труд – всичко се губи за създаване на отпадъци. Опаковките се използват в един кратък промеждутък от време и отиват на боклука. И все повече в света се говори и действа за направата на магазини с екологични опаковки, които споделят екологичната тенденция  Zero Waste.

Все повече хора популяризират тази екологична философия. Все повече са проектите, които се обръщат към нулевите отпадъци. Все повече се сортира и рециклира боклука от нашето свръхпотребление. Все повече се говори и действа за опазване на природните ресурси и възобновяемите енергийни източници. Но, за жалост, това не е достатъчно. Природата е толкова замърсена от десетилетия безотговорна експлоатация, която на места продължава и днес, че  полаганите в момента усилия ще успеят много трудно и бавно да я спасят и дори частично да я възстановят. Но можем индивидуално да подкрепим екологичната философия. Може все повече да използваме магазините без опаковка като логично продължение на стремежа ни да опазим природата.

Маргиналността на различните продукти в магазините без опаковка варират. Понякога хлябът  и някои хранителни продукти се продават на загуба. А цената на нехранителните продукти, например термосите, бутилките за вода или кутиите за топла храна е висока. И си мислим, че цената на продуктите без опаковка трябва да е по-ниска. Но замисляме ли се , че поддръжката на такъв магазин изисква много ръчен труд, което прави цените често по-високи от тези на стоките в опаковки за еднократна употреба. Все още са малко клиентите на магазините без опаковка.

Концепцията за „нулеви отпадъци“ може да бъде и печеливш бизнес. Магазините често се преформатират и обогатяват своя асортимент според  търсенето на клиентите.  Може да се закупят няколко вида ориз, гъби, пасти, нахут,сладкиши, масла, сиропи, козметика и други продукти, популярни сред веганите. Все по-голямо става разнообразието от насипни продукти и опаковки за многократна употреба. Вече се предлагат не само хранителни продукти, но и екологични домакински препарати за почистване, чаши, термоси, кутии и прибори за многократна употреба, платнени торби за насипни продукти и стъклени буркани за съхранението им. И все повече хора търсят офлайн магазини без опаковки, за да могат да контактуват със съмишленици.

И това, което ние можем да направим, е да споделим екофилософията за съхранението на планетата Земя, която и ние, и нашите деца, и нашите близки обитаваме. Можем да сведем до минимум битовите отпадъци от нашия дом. Да се включим в борбата за нулеви отпадъци, като пазаруваме с мрежи за плодове, с чанти за зърнени храни, с еко торби и пазарски чанти за многократна употреба. Като си носим топъл обяд в опаковки за многократна употреба. Като ползваме термочаши, в които да съхраним топъл чай или кафе за работа. Като ползваме термоси и бутилки за многократна употреба, стъклени и бамбукови пръчици вместо сламки за напитки, восъчни кърпички и многократни хигиенни продукти. Да се запознаем с екологичния начин на живот и принципите на движението „Zero Waste“. По този начин ще можем, макар и мъничко, да подкрепим  и дадем своя индивидуален принос към екопроектите за спасение на планетата.

Подобни публикации

Избор на подходяща течност за чистачки

redactort

Как се рисува око?

admin

Полезни неща за всяко домакинство

admin
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .